Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bertils vill lyfta magasinet

Byggnaden har diskuterats i olika kommunala fora, men för Åke Bertils, (S), var det en överraskning att det kulturhistoriskt intressanta sädesmagasinet är i svårt förfall.

Vid samrådsmötet rörande festplatsområdet i Sörfjärden, blev även två kommunägda byggnader heta frågor: sädesmagasinet från 1772, och brukskapellet, drygt 100 år yngre. Kulturkunnige Sven Norman, åhörare på mötet, drog en kort historik kring de båda byggnaderna.

Paul Nilsson, som vill göra Gnarpsbadens festplats till en "hall" in till Sörfjärden, ser gärna att "entrén" där bland annat sädesmagasinet ligger, får ett ansiktslyft.

Försäljning av brukskapellet och reparation av sädesmagasinet har diskuterats. Den 29 mars 2012, föredrog Thord Wannberg, då handläggare vid kommunen, båda byggnadernas belägenhet i kommunstyrelsens, KS, utvecklingsutskott. Där uppdrogs åt förvaltningen att återkomma med beslutsunderlag rörande åtgärder för sädesmagasinet, och Nordanstigs Bostäder har kalkylerat på kostnad för byte av nedre timmervarv, cirka 100 000 kronor. Men, förutom att några tegelpannor i fjol lades på plats, har inga medel för åtgärder har avsatts.

I höstas beslutade KS om avstyckning av brukskapellet för att det ska säljas. För sädesmagasinet är framtiden oviss.

Då Åke Bertils, lokal s-politiker och KS-ledamot, vid samrådsmötet hörde att kommunen äger det unika magasinet, och att det helt håller på att förfalla blev han uppenbart förvånad:

– Detta är helt nytt för mig, och det vågar jag erkänna. Men nu sitter jag i kommunens ledningsutskott och jag ska ta med frågan dit. Jag kan inte lova något, men jag ska i alla fall lyfta frågan, försäkrade Åke Bertils.