Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bert, 78, byggde egen rullator – sjukvårdens modell dög inte när snön kom

En rullator som man både kan transportera ved och som duger att ta en kopp kaffe med tillhörande bulle på. Låter det som en dröm? För Bert Lundström som är pensionerad finsnickare är det verklighet.

Bert Lundström, 78, från Hörnsjö i Nordmalings kommun arbetade många år som finsnickare. Han har fortfarande ett litet hobbysnickeri hemma i Hörnsjö där han arbetar då och då.

Bert har knäproblem och behöver stöd när han går. Därför fick han av sjukvården en rullator, men när snön kom upplevde Bert att den inte dög att ta sig fram med.

– Jag har ont i knät och fick en sådan där stol som man går med, men den var inte lätt att ta sig fram med i väglaget under vintern. Jag är gammal finskickare och har fortfarande ett hobbysnickeri hemma. Så jag bestämde mig för att göra en kälke. Den fungerade bättre, säger Bert Lundström.

När så våren kom var Bert inte särskilt sugen på att gå tillbaka till den gamla rullatorn. Därför bestämde han sig för att bygga en egen rullator utifrån den tidigare kälkritningen.

– Det var ju samma mått som jag hade på vintermodellen så att snickra ihop den var inte så svårt. Jag är ganska nöjd och tycker att den fungerar bra. Jag träffade en sjukgymnast från södra Sverige som fick se rullatorn och han var mycket intresserad. Han hade aldrig sett något liknande.

Bert berättar att han använder rullatorn dagligen, nu senast under dagen då han var på kosläpp i Hörnsjö. Bert får då och då uppmärksamhet för sin egentillverkade rullator som utöver att den underlättar vid förflyttning även kan lasta ved och duger att sitta och fika på.