Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beröring kan ersätta medicin

Länge var hon den enda i den kommunala äldreomsorgen, men efter enträgna påstötningar har Margareta Ingvald fått sin vilja igenom. Nu utbildas 14 undersköterskor i taktil beröring.

Annons

I en silverfärgad kandelaber brinner ljus, lugn musik blandas med stillsamt fnitter och en och annan lycklig suck. Nerbäddade under plädar i det halvmörka rummet får en handfull kvinnor taktil massage av sina undersköterskekollegor.

– Nu ska de träna på varandra. I maj är det tre avslutningsdagar. Därefter är de utexaminerade beröringspedagoger, säger kursledare Pia Schröder Widén, som länge jobbat med omsorgspersonal i Ljusdal, där taktil beröring är väl integrerad i äldreomsorgen. Hon välkomnar att även Nordanstig ser till så samtliga äldreboenden får in kompetensen:

– Traditionell massage är för hårdhänt för många äldre. Taktil beröring är mjuk och avstressande. Den är bekräftande och ökar utsöndring av oxytocin (må-bra-hormon), och där man ger taktil beröring har medicineringen kunnat minskas.

Margareta Ingvald, som hittills varit den enda som jobbat med taktil beröring inom Nordanstigs kommun, utbildades 2008. Hon planerar tillsammans med medicinskt ansvarig sjuksköterska in taktil beröring i de äldres behandling.

– Detta passar särskilt bra för dem som har haft stroke eller har demenssjukdomar. Jag har känt att jag inte räckt till, det är verkligen stort behov och det är så bra att vi blir fler nu.

Och de deltagande undersköterskorna är helt överens om den välgörande effekten:

– Mycket behagligt och avstressande, vi är mycket lugnare nu än i måndags då kursen började! Kanske kan vi även behandla varandra ibland, nu när kommunen tagit bort friskvårdspengen för oss...