Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beroende är en hjärnskada

Forskningen runt beroendesjukdomen visar att beroende är en så kallad hjärnskada. Det handlar om att våra endorfiner blir kidnappade. Resultatet blir att vi får drogsug.

Forskningen runt beroendesjukdomen visar att beroende är en så kallad hjärnskada. Det handlar om att våra endorfiner blir kidnappade. Resultatet blir att vi får drogsug.

Subutex är ett endorfin som gör att vi opiatberoende tappar vårt opiatsug.

Det finns ju även mediciner som minskar alkoholistens sug, den medicinen heter revia.

Alf Lindgren frågade i en insändare om vilka kriterier som behövs för att delta i detta program. Det ser naturligtvis olika ut. Men grundkriterierna är att du ska ha fyllt 23 år. Det ska finnas dokumenterat opiatmissbruk på socialtjänsten och tungt missbruk i minst ett år. Du ska sedan ha uttömt alla försök till nykterhet, flera behandlingar ska vara gjorda och du ska även ha haft psykologisk hjälp.

Det första som händer sedan är att missbrukshandläggaren ska gå igenom dina dokument och göra egna utredningar på dig. De ska tycka att du är kvalificerad. Sedan ska du lämna urinprov i 3 till 6 månader för att se att sidomissbruk inte finns. Sedan ska läkaren som är insatt på subutex och även psykiatri titta på din akt och även träffa dig personligen för att avgöra om du är lämplig att delta i detta program. Detta kan ta mellan 6 till 2 månader. Glöm inte att det handlar för oss flesta om liv och död.

Mina kriterier var att jag började med opiater 1996–97. Jag har sedan dess endast haft sju överdoser. Jag har deltagit i ett 10-tal 12-stegsbehandlingar, men om jag räknar psykiatrin och olika samtalskontakter, handlar det om 23 olika behandlingar.

Jag har svårt att förstå din trångsynta människosyn. Jag tycker det är sorgligt att du är så begränsad att du inte kan gå utanför dig själv. Visst skulle det vara bra om alla vore lika duktiga som du. Det verkar som det är det du vill höra och ha en klapp på axeln för att du är bra. Men vi människor är ju olika. Varför inte bara acceptera detta faktum.

Även vi har våra grupper som vi går till, ledda av terapeuter. De har förstått det komplexa med beroende och har en ödmjuk människosyn.

Jag tycker att du ska kliva av dina höga hästar och möta människan med ödmjukhet och respekt, för högmod går ju före fall.

Annelie Käll

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel