Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berivan siktar mot Bryssel

30-åriga Berivan Öngörur växte upp i Bollnäs. Kampen för mänskliga rättigheter har följt henne ända sedan barndomen och nu är hon ett av Vänsterpartiets toppnamn inför valet till Europaparlamentet.

Annons

Berivan Öngörur har i media beskrivits som en möjlig "skräll" på Vänsterpartiets lista till EU-valet. Chanserna skulle bland annat bero på hennes kurdiska bakgrund och att hon förstår att använda sig av unga människors internetvanor för att nå fram med sitt budskap.

- Det är ett rekordstort antal unga som väljer i år, säger hon.

Berivan Öngörur är född i norra Kurdistan, i Turkiet. Hennes pappa flydde till Sverige 1980, familjen kom så småningom efter, och när Berivan var tio år flyttade de till Bollnäs.

Hon och de fyra syskonen växte upp med svenska vänner, svenska språket och en positiv bild av det svenska samhället.

- Därför gick det också bra för oss. Nu när jag ser integrationsproblemen i storstäderna så önskar jag att alla kunde få den uppväxt jag fick i Bollnäs.

Hon flyttade till Stockholm för att läsa ekonomi och kom senare att arbeta som sakkunnig hos en svensk parlamentariker i Bryssel. Hon har en mastersexamen i internationella relationer, har studerat mänskliga rättigheter och har arbetar nu inom fackförbundet Unionen.

De internationella fackliga frågorna är viktiga, menar hon.

- De fackliga rättigheterna är en del av de mänskliga rättigheterna. Men på senaste tiden har rättigheterna, genom olika domstolsbeslut i EU, satts på undantag gentemot den ekonomiska marknaden.