Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergvik skog svarar på kritiken

/
  • Vi har inventerat örn i området under fyra år. Det par som finns inom området har ett stort revir, säger projektledare för vindkraft Torsten Persson.

Bergvik skog tycker i sin tur att det finns faktafel i kungsörnsgruppen kritik av presentationen av inventeringen.

Annons

– Vi har inventerat örn i området under fyra år. Det par som finns inom området har ett stort revir. Utgående från våra observationer ser vi att det huvudsakliga födosöket försiggår i och omkring de öppna myrmarkerna norr om den tilltänkta vindkraftparken, säger Torsten Persson, projektledare för vindkraft vid Bergvik skog i Falun och fortsätter:

– De inventeringar vi har gjort under de fyra åren överensstämmer med den metodik som är framtagen av kungsörnsgruppen. Den samlade bedömningen från våra inventerare är att förekomsten av örn som har observerats inte utgör ett hinder för en etablering av vindkraft inom ansökningsområdet.

Läs mer: Bergvik skog anmäld för artskyddsbrott

Kungsörnsgruppens bedömning är dock att området är ett aktivt revir som omfattar hela den planerade vindkraftsparken.

– Kungsörnars revir är stora. Vi har sett paret röra sig både norr om och i området för vindkraftparken, säger Torsten Persson och fortsätter:

– Vi har observerat spelflykt under tre år. År 2014 såg vi dom spelflyga inom parken. Nu senast 2015 samt 2013 såg vi spelflykt norr om vindkraftparken.

Det mest anmärkningsvärda, enligt kungsörnsgruppen, var att Bergvik skog påstod att korp byggde på örnboet i området, men inte örnarna. 

Läs mer: Intressant om örnar i Hälsingeskogen

– I den rapport vi lämnat in till länsstyrelsen framgår att kungsörn troligen har lagt kvistar på boet under 2014 och möjligen tidigt 2015 men sedan inte använde boet. Korpar tränger inte undan kungsörn. Det har vi heller aldrig hävdat men hade kungsörnarna varit intresserade av boet hade dom säkert jagat bort korparna, säger Torsten Persson.

Bergvik skog har stort förtroende för företaget Grouse expeditions som genomfört inventeringen och skrivit rapporten. Bergvik skog har också låtit Phd Tim Hipkiss granska inventeringen.

– Det är en av Europas ledande auktoriteter på kungsörn och han ställer sig helt bakom rapportens slutsatser, säger Torsten Persson.

Läs mer: Bergvik skog informerade politiker

Annons