Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergvik skog får kritik för sin kungsörnsredovisning

/
  • Det finns kungsörn i det område där den planerade vindkraftsparken Hälsingeskogen ska ligga. Det hävdar nu kungsörnsgruppen i Gävleborgs län.

Bergvik skogs rapport bygger på rena spekulationer och även felaktigheter. Huvudsyftet verkar vara att sälja in att kungsörnarna håller till utanför den tänkta parken. Det är en del av den kritik som ornitologer nu riktar mot Bergvik skogs presentation av inventeringen av kungsörnar på Alfta finnskog där det planeras för en vindkraftspark.

Annons

Under senaste kommunfullmäktige i Edsbyn presenterade Bergvik skog den gjorda rapporten och hur man nu tänker gå vidare med planerna på en vindkraftspark Hälsingeskogen.

Läs mer: Bergvik skog presenterade kungsörnsinventering

– Vi i kungsörnsgruppen har gott hopp om att kungsörnarna ska få häcka ifred inom detta område i framtiden, säger Calle Zetterlund för Gävleborgs läns ornitologiska förenings kungsörnsgrupp.

Inventeringen av kungsörnar i området är sekretessbelagd. Därför poängterar Calle Zetterlund att han ännu inte kan referera till den i sina kommentarer. Det kommer han dock att göra till Miljöprövningsdelegationen, när den kungör ärendet. Kritiken gäller vad som kom fram vid informationen till kommunfullmäktige.

– Deras presentation av örninventeringen syftar på att kungsörnarna håller till norr om den tänkta vindkraftsparken. Kungsörnarna har ett stort revir och uppträder även där, men den centrala delen av reviret är också centralt beläget i den planerade parken, säger Calle Zetterlund.

Läs mer. Kungsörn i Hälsingeskogen

Faktum är att det är ett aktivt revir som omfattar hela den planerade parken, enligt hans bedömning.

Kungsörnsgruppens övriga invändningar handlar bland annat om spelflykt (som sker under häckningsperioden) i området. Det är fel, enligt gruppen, att det bara har varit spel under förra året 2014.

– Det mest anmärkningsvärda var att de påstod att korp byggde på boet, men inte örnarna, säger Calle Zetterlund.

Vid örngruppens kontroll av boet i slutet av maj i år konstaterade man att kungsörnarna byggt på boet, så som de gör vid häckningsförberedelser.

Läs mer: Polisanmälan för artskyddsbrott

Annons