Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergvik skog anmälda för artskyddsbrott

Länsstyrelsen har polisanmält Bergvik skog för misstänkt artskyddsbrott. Men bolaget anser att det inte finns några häckande örnar i området och återupptar planerna på att bygga en vindkraftpark i finnskogen.

Efter att ett kungsörnspar upptäckts i Alfta finnskog våren 2014 lades Bergvik skogs projekt Hälsingeskogen, med 83 stycken 220 meter höga vindkraftverk, på is.

Sedan dess har Bergvik skog på olika sätt försökt locka örnarna att bygga bo på andra ställen. Dessutom har bolaget fortsatt med viss verksamhet i området, bland annat service av en mast som mäter vindstyrka.

Föreningen Blåst på Alfta finnskog, som länge engagerat sig mot vindkraftsparken, menar att detta stör örnarna och har under våren skickat in flera anmälningar till länsstyrelsen som nu i sin tur valt att göra en polisanmälan.

– Vi har fått in information som skulle kunna innebära artskyddsbrott. Då är vi skyldiga att polisanmäla, säger Carl-Johan Lindström, tillförordnad chef för länsstyrelsens natur- och viltenhet.

Bergvik skogs projektledare Torsten Persson tar polisanmälan med ro.

– Jag är ganska övertygad om att detta bara är en formsak. Det finns ingenting som talar för att det här skulle vara ett artskyddsbrott.

I augusti ska Bergvik skog skicka en rapport över sin egen örninventering till länsstyrelsen. Torsten Persson räknar med att projektet sedan ska kunna återupptas.

– Det visade sig att det inte finns örnar i området, i alla fall ingen häckning. Det har ju sedermera örngruppen också konstaterat.

Med "örngruppen" syftar han på Gävleborgs läns ornitologiska förenings kungsörnsgrupp. Åke Englund är aktiv i gruppen och han blir märkbart irriterad över påståendet.

– Jag har själv klättrat upp i boet och sett att det var fullt inrett och färdigbyggt. Det räknas som häckning. Däremot har den misslyckats två år i rad och vi misstänker att det beror på att de blivit störda.

Eftersom det redan står 300 misstänkta miljöbrott i kö hos polisen kommer det dröja innan ärendet utreds.

– Det blir inte innan sommaren är slut, men innan årsskiftet skulle jag tro, säger Henrik Forssblad, chef för miljöbrottsutredarna i Region mitt.

Läs också:

Kungsörn kan sätta käppar i hjulet för vindkraftprojekt

Insändare: Intressant om örnar i Hälsingeskogen

Vindkraft hot mot örnarna