Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergvik skakat av storbrand

Bergvik har skakats av ännu en storbrand.

Stora ekonomiska och kulturella värden har gått till spillo när en trevånings timmerlada med anor från 1700-talet brann ner.

- Det var en pampig brand, om man får använda det uttrycket, säger ägaren.

 Den stora lagerbyggnaden var ett riktigt landmärke i industriorten Bergvik, där den låg på höjden ovanför vattenkraftverket.
- Det var absolut Bergviks finaste hus. En riktig kulturbyggnad. Det känns förjävligt, säger Bergviksbon Stig Olsson.
Larmet kom vid 02.30-tiden natten mot fredagen. Någon hade sett branden från äldreboendet Linden alldeles bredvid. Räddningstjänsten från Söderhamn var på plats på mindre än en kvart, men de hade inte en chans att rädda byggnaden.

- Det var kört när vi kom redan, säger brandmästare Stefan Sahlén.
Istället fick de koncentrera sig på att rädda lägenhetslängan nedanför.
- Det hade inte kunnat sluta bättre. Men mycket sämre, säger Stefan Sahlén.
Enligt honom har branden börjat längst ner i byggnaden. Han ser ingen naturlig orsak till att det började brinna. Inga elektriska maskiner ska ha varit igång, och det ska mycket till innan det tar eld av sig själv i elledningar och kontakter.

Räddningstjänsten från Söderhamn är fortfarande på plats och polisen kommer att utföra en teknisk undersökning på brandplatsen så fort det är möjligt.
De närliggande lägenheterna som evakuerades i natt är strömlösa efter branden. Fortum hoppas att kunna leda fram en ny elkabel senare under dagen.
Söderhamnspolisen har under förmiddagen knackat dörr i närområdet.