Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergström famlar efter halmstrån

Det är tydligt att frågorna om framtiden för den svenska kärnkraften och en eventuell uranbrytning i landet är känsliga och plågsamma för Centerpartiets företrädare. Detta märks inte minst i Sven Bergströms svar på vår rödgröna, klargörande debattartikel i ämnet förra veckan.

Annons

De rödgröna vill fasa ut kärnkraften, investera i de förnybara alternativen och bidra till att farliga urangruvor också i andra länder kan stängas. Vi vill satsa på förnyelsebar energi. Vi tar ansvar både för människor och miljö i Sverige och utomlands. Vi står för en modern, hållbar och framtidsinriktad politik

Den regering Centerpartiet ingår i är djupt splittrad i frågan om kärnkraften och uranbrytningen. Det finns oerhört starka krafter i högeralliansen som vill bygga nya kärnkraftverk. Något som märktes tydligt under Folkpartiets landsmöte i helgen, där man slutligen landade i ett beslut som innebär att Sverige på lång sikt bör öppna möjligheter, inte bara för att ersätta befintlig kärnkraft - utan också vid behov öka antalet kärnkraftreaktorer. Folkpartiet har till och med en vision om att Gävle ska bli ett nationellt centrum för kärnkraften. Undrar om även Sven Bergström delar den visionen, som rimligen bygger på att kärnkraften blir kvar som en central energikälla under oöverskådlig tid.

Även Moderaterna ser en långsiktig framtid i kärnkraften. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte utesluta uranbrytning i Sverige. Något som snarare är en logisk konsekvens av att kärnkraften behålls längre än vad som planerades från början.

Det är sant att lokala centerpartier har varit väldigt aktiva i sitt motstånd mot uranbrytning, men det går inte att låtsas som att detta är något som inte drivs starkt av krafter inom de övriga partierna inom alliansen.

För övrigt har centern gjort det till något av en tradition att ge sig när det gäller miljöfrågor. Historiskt har vi sett flera svek kring kärnkraften, som när regeringen Fälldin föll 1978 på beslut om nya kärnkraftverk eller när Maud Olofsson i början av detta år gjorde ett lappkast och släppte motståndet mot nybyggnad av kärnkraft i landet, som en eftergift till övriga partier i högerregeringen.

Nyligen har den centerpartistiske miljöministern Andreas Carlgren vänt från att alltid ha varit emot den nya västra motorvägen i Stockholms län till at nu plötsligt vara helhjärtat för.

Med denna tradition av svek i bakhuvudet – varför ska man nu lita på att Centerpartiets motstånd mot uranbrytning kommer att bestå, när pressen hårdnar från övriga partier i den moderatledda högerregeringen?

Raimo Pärssinen (S)

Bodil Ceballos (MP)

Ulla Andersson (V)

Sinikka Bohlin (S)

Per Svedberg (S)

Åsa Lindestam (S)

Roland Bäckman (S)

Rödgröna riksdagsledamöter från Gävleborg

Mer läsning

Annons