Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergsjös nya stolthet klar

På tisdagen slutbesiktigades den största enskilda satsningen på trafiksäkerhet i Bergsjö.

Idémakare och pådrivare bakom rondell och skolbussterminal är stadsarkitekt Christina Englund:

– Inte en enda av allmänheten har hört av sig. Kanske ett hälsotecken, funderar hon.

Christina Englund har egna barn som ska skjutsas till skola och dagis i Bergsjö. Erfarenheter hon har haft nytta av i planeringen:

– Jag var förtrogen med de tidigare problemen och hade som många andra föräldrar en uppfattning om vilka förbättringar som behövde göras, kommenterar hon.

Den gamla busshållplatsen har byggts om till vänd - och parkeringsplats för privatbilar. Här ska man stanna vid lämning och hämtning.

– Jag hoppas på att alla följer reglerna och inte kör ända upp till skolhusen.

Stadsarkitekten kan känna lite stolthet när hon blickar ut över Hundskinnsvägen. Den viktigaste målsättningen är uppfylld. Barnen fått en betydligt säkrare miljö när de förflyttar sig till och från Bergsjös skolor.

Hon betonar att den färdiga ritningen var ett lagarbete. De rent trafiktekniska detaljerna för bussar och taxibilar har ingenjörer på X - trafik tittat närmare på medan huvudentreprenören NCC Roads vägbyggare bidragit med sitt kunnande.

Lärarkollegiet och föräldraråden på Bergsjöskolan var med och tyckte i initialskedet. När den gamla detaljplanen från nittiotalet skulle revideras samråddes med berörda grannar. En fastighetsägare gick först i taket, men ändrade sig när trafiken förbi började flyta.

2,7 miljoner kronor stannar slutnotan på. Kostnaderna för ombyggnader i infrastruktur brukar överträffa utgångskalkylen. Här blev det 1,2 miljoner kronor mer. Projektet vidgades av nödvändighet under resan gång.

Av den först avsatta summan på 1,5 miljoner betalar Trafikverket hälften. Överskjutande belopp subventionerar staten med 10 procent.

Till våren väntar finishen. Växter ska planteras och gräsmattor anläggas.