Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsjömusiker i morddrama

/
  • Musikern Jon-Olov Woxlin från Bergsjö har en bärande roll i pjäsen Svartdjefulen i Ljustorp som spelas på Lögdö Bruk i sommar.

Pjäsen Svartdjefulen i Ljustorp är baserad på en verklig historia. En av de ledande rollerna spelas av 22-årige musikern Jon-Olov Woxlin från Bergsjö

Annons

I pjäsen "Svartdjefulen i Ljustorp" som spelas på Lögdö Bruk, i Timrå från den 23 juli, spelas en av de sju rollerna av singer/songwritern Jon-Olov Woxlin från Bergsjö. Det blir hans första talroll och han spelar även fiol i pjäsen. Pjäsen är skriven av författaren Kerstin Hultin och baseras på verkliga händelser i Ljustorp 1865. Regisserar gör Jessica Hedin.

Teater Häxan från Sundsvall har handplockat sin ensemble som består av sju skådespelare och musiker från Ångermanland, Medelpad och Hälsingland. Och en av dessa utvalda blir alltså Jon-Olov Woxlin som spelar mördaren Petter Hedin, den siste som avrättades i Västernorrland. En avrättning som gjordes genom halshuggning på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland.

– Jag var med som musiker i pjäsen Armsjömordet i Galtströms bruk 2007 med samma regissör och manusförfattare och för en månad sedan ringde Kerstin Hultin och undrade om jag ville spela rollen som Petter Hedin. Det är så klart roligt att få vara med igen, säger Jon-Olov Woxlin som även skrivit det mesta av musiken i pjäsen.

När Jon-Olov Woxlin inte står på teaterscenen studerar han violin på Musikhögskolan i Örebro samt uppträder med sin egenkomponerade folkrock runt om i Stockholm och Örebrotrakten. Och han uppträder även i sin hembygd. Nu på söndag kommer han till exempel att uppträda på Bergsjöparkens familjedag, där även Mårten Lärka finns med.

– Det är väldigt givande att prova på en talroll. Det kommer jag ha nytta av som musiker eftersom jag kommer få mer scenvana, säger han.

På frågan varför man ska bege sig till Lögdö Bruk svarar han:

– Pjäsen är nyskriven och det är ett uruppförande. Det är en ovanligt mörk pjäs med en historia förankrad i en verklig händelse. Här finns ett mordrama med kärlek, hat och död.

Annons