Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergsjöholk kan bli Sverigebäst

För femte året har det varit holktillverkning i Bergsjö skola på slöjden. På tisdagsmorgonen kunde hela Sverige se ett delresultat i tv, eftersom David Carlssons holk är med i final på trädgårdsmässan.

Ett läsår utan fågelholkar är som en vinter utan julafton. I alla fall på Bergsjö skola, där Maud Lööf sedan fem år tillbaka haft fågelholkar som ett alternativ för sina slöjdelever. I år har 20 elever i klass 4-9 valt att göra var sin fågelholk, och som vanligt är det inget fel på kreativiteten. Samtliga holkar är just nu utställda i matsalen och om ett par veckor ska de visas upp på bibioteket i Bergsjö.

En baktanke med holksjöjdandet är att ge eleverna chans att vinna naturskyddsföreningens tävling, SM i fågelholk. Första året, 2009, tog Bergsjö skola hem en silverbuckla, ytterligare holkar har gått till final, men dock inte fått pris. I år har David Carlssons holk gått vidare och är nerskickad till Stockholm.

– Det är en "sjöstuga", jag har kallat den sjöboden, säger David, vars holk alltså bara finns på bild i Bergsjö skola.

På mässan Nordiska Trädgårdar, som hålls i Stockholm i helgen, är alla de tio finalisterna från hela landet samlade, från Kiruna i norr till Karlskrona i söder. Davids holk har nummer tre, och för dem som inte åker till huvudstaden är det även möjligt att rösta via naturskyddsföreningens hemsida, www.naturskyddsforeningen.se

– Jag åker ner och ser hur det går på prisutdelningen på söndag. Givetvis hoppas vi många Nordanstigsbor ska rösta på Davids sjöbodholk, säger Maud Lööf, som blev riktigt glad då hon såg på frukost-tv på tisdagen.

– Den visades den upp i SVT:s Godmorgon och det var ju jätteroligt att just den kom med där, säger Maud Lööf nöjt!