Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergshotellet tar form

I maj nästa år kan de första turisterna checka in på det nya Bergshotellet i Järvsö. Planeringen pågår just nu för fullt, och första veckan i augusti åker spadarna i marken. Nu visas de första ritningarna.

Hotellet kommer att trona på Öjebergets sydsida, med närhet till aktiviteter i området: cykelparken, skidbacken och Järvzoo.

Konceptet är enkelt, menar vd och delägare Anders Bucht:

– Ja väldigt enkelt. Allt sker på berget i Järvsö. Jag ska inte sväva ut mer än så. Nästan allt både vintertid och sommartid sker ju på berget, hotellet ska symbolisera alla aktiviteter som finns där, säger han.

Ritningarna som han nu delar med sig av gör inga större avsteg från ursprungsplanen: ett bygge med svart fasad och grönt tak, 60 familjerum och utrymme för ungefär 250 bäddar.

Hotellet kommer att omfatta sex våningar, något som hos vissa väckt en oro att det kommer att störa landskapsbilden.

Enligt Anders Bucht har man jobbat hårt för att det ska smälta in i omgivningarna.

– Vi har försökt att göra det så stramt som möjligt, det är därför det är svart och grönt, för att inte sticka ut. Vi kommer inte heller schakta eller ta bort några träd runtomkring, naturen ska bibehållas, säger han.

Men sex våningar är ju ändå ganska högt?

– Det kommer inte att upplevas så tror jag, det kommer att smälta in bra och dessutom är ju en av våningarna souterräng, säger han.

Att hotellet kommer att bli skrymmande kan Klas Eliasson (M) vice ordförande i Myndighetsnämnden, som behandlat och enhälligt beviljat ansökan om bygglov, hålla med om.

– Ja vi har ju självklart noterat det och diskuterat kring det. Men samtidigt kan man konstatera att det finns mycket hög skog runtomkring byggnaden. Och vad sjutton, det här är ju en expansiv bygd. Personligen tycker jag att det här är mindre iögonfallande än de små stugorna upp på toppen, säger han.

Om allt går enligt schema, påbörjas byggandet av det nya storhotellet i augusti och i maj nästa år ska det vara färdigt för incheckning.

Mycket mer än så vill Anders Bucht inte avslöja.

– Det är så tidigt i konceptet än, vi håller på att sätta allt just nu. Men det ska vara väldigt familjärt, ett familjehotell och bergshotell, säger han.