Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergrummet i Långede är sålt

Bergrummet som bjöds ut till försäljning under hösten är sålt.

För själva bergrummet och tillhörande 1,7 hektar mark, har Fortifikationsverket fått 350 000 kronor. Ny ägare är Lars-Gunnar Eriksson, Vattlång.

Bergrummet på fastigheten Långede 1:12 är ett av flera som byggdes efter andra världskriget, och som senare har avyttrats av försvaret. Allt som allt lades 28 bud på fastigheten, och ett antal av intressenterna har lagt bud på flera olika nivåer. Högsta bud var alltså 350 000 kronor, lägsta budet var 1 000 kronor.

Förvaringsytan i rummet är 550 kvadratmeter, fördelat på tre rum som är insprängda djupt in i berget. En gång, några meter bred, leder ned till rummen.

Vad rummet har använts till är höljt i dunkel, och så ska det förbli i evinnerlig tid, förklarar Hans Lidström vid Fortifikationsverket.

– Vi får under inga omständigheter röja vad bergrummet har använts till, säger han.

Intresset för att komma på visningen i oktober, då allmänheten för första gången på 60 år kunde få ta en titt in i det hemlighetsfulla rummet, var stort. Nästan 100 personer tog tillfället i akt.

– Det var full rusch, hela tiden mellan klockan 8.00 och 14.00. Sedan var jag mer eller mindre tvungen att slänga ut folk, säger Hans Lidström.

Hur själva affären har gått till framstår som en aning oklart, och vad den nye ägaren har för planer för bergrummets framtid har tidningen inte fått veta. Enligt Fortifikationsverket lades det vinnande budet, 350 000 kronor, av Kjell Eriksson, Elpartner Konsult AB, och man uppger att en Lars-Gunnar Eriksson från Vattlång är den nye ägaren.

På angivet telefonnummer svarar Sverker Eriksson, som säger att det var han som lade budet.

– Jag heter Kjell också. Och jag lade budet, men det är inte jag som köpte bergrummet. Kontraktet ändrades, och den nye ägaren är inte intresserad av att vara med i tidningen, säger Sverker Eriksson.