Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergman lockar långväga besökare

Rika tyskar och amerikaner väntas till Bergmanauktionen på måndag.

Men den mindre bemedlade bör inte misströsta.

- Man har god chans att lägga vantarna på något, säger Tom Österman, 1:e intendent.

Annons

En uppsättning tärningar, som Bergman sägs ha använt för att förutse hur dagen skulle bli, ligger väl inlåsta i en monter på Bukowskis i Stockholm. Utropspris: 500-800 svenska kronor.
Under torsdagen öppnas dörrarna för en första visningsdag av Ingmar Bergmans dödsbo. Allt som allt auktioneras 339 föremål ut.
- Intresset inför detta har varit väldigt stort. Sedan får man naturligtvis se hur stor uppslutningen blir på måndag, då själva auktionen går av stapeln, säger Tom Österman, 1:e intendent på Bukowskis i Stockholm.Redan nu vet han dock att det kommer långväga besökare från till exempel USA.
- Både amerikaner och tyskar kommer att vara här fysiskt på måndag. Men annars sker den mesta budgivningen från utlandet via telefon.
Huruvida det finns kända personer, skådespelare eller liknande, bland intressenterna, är svårt att veta, menar Tom Österman.
- Det får man oftast inte reda på. De personerna går ofta via assistenter, eller assistenters assistenter.Av de som besöker visningen under torsdagen väljer många att bara köpa katalogen, med en komplett uppräkning av de föremål som kommer auktioneras ut.
Men som vanlig person har man en god chans att lägga vantarna på ett faktiskt föremål på måndag, menar Tom Österman.
- Man har en jättestor chans. Värderingarna är försiktiga, och det är på förhand oerhört svårt att veta vad som kommer bli dyrast eller budat mest på. Det finns till exempel saker som har utgångspriser på drygt 400 kronor. En gissning är dock att Munch-litografin föreställande August Strindberg kommer att bli dyr.