Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berggren lägger en kompromiss

Kyrkan föreslår en uppgörelse med Nordanstigs kommun för att komma loss ur det fastlåsta läget. Den planerade avstyckningen och försäljningen av fastigheten lönebostället har ju stoppats upp

Byggnadsnämnden dragit i bromsen och sagt nej till att privatisera strandremsan. Enligt planen ska det anläggas en vandringsstig längs med sjön.

Ledamoten i kyrkonämnden och kyrkofullmäktige, Lennart Berggren, har formulerat två alternativa förslag till överenskommelse. I bägge inbegrips att Svenska kyrkan behåller marken närmast Kyrksjön i sin ägo.

Det första förslaget till lösning är att kommunen på egen bekostnad anlägger gångvägen över den så kallade blomsterängen och ansluter till mark sydost om ekonomibyggnaden. Nordanstigs kommun svarar sedan för drift och underhåll av slingan. På den nya vägen ska motorfordon förbjudas.

Berggrens andra alternativ är att det inte byggs någon ny vandringsslinga. Istället får kommunen nyttja befintliga vägar och gångstråk på kyrklig mark. I det här fallet står kyrkliga samfälligheten för drift och underhåll. Kommunen bekostar däremot anslutning till närliggande mark.