Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beredskapstid i Glada Hudik

/
  • Dans på Kullen. Swingpjatten Christer Sundh bjuder upp Jessica Forsling till en jitterbug, precis som på Nalen.
  • Lokalderby mellan HIF och Strand i föreställningen I våra kvarter.
  • Konstapel Svärd, spelad av Östen Eriksson, tar resolut hand om några sockertjuvar i ransoneringens Hudiksvall.
  • Krigsbarn från Finland tas emot på tågstationen i Hudiksvall. Syskon delas när barnen fördelas på Hudiksvallsfamiljerna.
  • Agneta Sjödin spelar servitrisen Julia som drömmer om att få jobb som sekreterare i Stockholm. Då kan hon dansa på Nalen med Charlie (Christer Sundh) som blivit swingpjatt och söderkis.
  • Jens Kristensen drar igång Bohus Bataljon med den övriga ensemblen som kör och dansare.
  • I våra kvarter utspelar sig utanför Kafé Mimer där Cecilia Olsson och Agneta Sjödin, som Astrid och Julia, arbetar.
  • Ingela Söderlund får brista ut i beredskapssången Min soldat när hon, i rollen som Ester, skriver brev till sin inkallade make.
  • Småtjuvar tas om hand på polisstationen i Hudiksvall i juli 1944.

Det är verkligen inget fel på ambitionerna när Scenplats Hudiksvall nu sätter upp föreställningen I våra kvarter på skolgården och parken vid Läroverket i Hudiksvall.

Annons

Publiken bjuds på mycket lokalfärg och inblickar i hur det var att leva i en småstad för 65 år sedan. Det är Cecilia Olsson som skrivit manus efter en idé av Charlotta Carlsson och hon har gjort en gedigen grundforskning om hur livet kunde te sig under några dagar i juli 1944.

Den som förväntar sig en fartfylld fars lär bli besviken, men visst finns humorn där, det borgar revyrävar som Jens Kristensen, Östen Eriksson, Cecilia Olsson med flera för. Personporträtt och lokalhistoria blir det desto mer av.

Scenografin av Sophie Knapp är fiffig och träffsäker. Exteriörerna av Öhmans livsmedelsbutik och Esters hus går att öppna upp till interiörer och i mitten cirkulerar handlingen utanför Kafé Mimer där Astrid, spelad av Cecilia Olsson själv, tronar tillsammans med anställda servitrisen Julia, Agneta Sjödin.

Fyra dagar i juli 1944 inleds alla likadant med de komiska krumelurerna och kommentatorerna Georg (Petters-Börje Olsson) och diversejobbande Jonas (Jens Kristensen). I denna småstadsvärld patrullerar konstapel Svärd (Östen Eriksson) bland svartabörshajar och småtjuvar samtidigt som han slår sina lovar kring kaféinnehavarinnan.

Det är svårt att tänka sig något ämne från denna tid som inte tas upp i föreställningen. Här finns krigets frontrapporter via upplästa rubriker från morgontidningen, hit kommer krigsbarn från Finland, man roar sig med att gå på bio och dansa på Kullen och tar sig, om nu pengarna och ransoneringskorten räcker, även en kopp kaffesurr på Kafé Mimer. Nazister finns också i småstaden, och många kvinnor får vända på slantarna när männen ligger i beredskap någonstans i Sverige. Fabrikör Sundin bjuder på snus och ger tillfällen att berätta om tidigare företagsamhet på Varvet-området.

Mycket lokal- och tidsfärg med andra ord. Men problemet är att föreställningen saknar tydlig dramatisk linje och höjdpunkt. Allt puttrar på som vanligt, som en myllrande fond till den bärande, men saknade, historien. Det händer en hel del saker, som att Esters make får helgpermission från beredskapen och svartabörshandeln bidrar med komiska poänger, men allt blir lite väl långdraget trots genomgående goda skådespelarinsatser av både proffs och amatörer i alla åldrar. Inte minst förtjänar alla barn beröm.

Pärlor finns förvisso, som Gustav Vestlunds underbart tafatte yngling på sin första träff med Sonja, spelad av Elin Bjur. Och så lyfter musiken hela föreställningen.

Tillsammans med kapellet bjuder skådespelarna på mycket musik från 1940-talet, inklusive den nyskrivna sången I våra kvarter, med Helén Tanzborn som solist. Det är genomgående väldigt bra sånginsatser av bland andra Ingela Söderlund, Jens Kristensen, Agneta Sjödin och Östen Eriksson, med flera. Och vem vill inte gå hem nynnandes på melodier som Min soldat, Bohus Bataljon eller Godnattvalsen?

Mer läsning

Annons