Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beredskapen för pandemi är god

Kommunen ska identifiera nyckelfunktioner i samhället, för att kunna prioritera vilka som först ska få läkemedel vid en eventuell pandemi.

Gävleborgs län har en god beredskap för en eventuell pandemi. Det menar landstingets smittskyddsläkare, Signar Mäkitalo, som inte ser någon anledning för länsinvånarna att i nuläget vara oroliga över att smittas av den nya influensan, H1N1 Influensa A.

Men eftersom viruset har spridit sig i 20 länder kan världshälsoorganisationen WHO komma att höja influensalarmet till den högsta nivån på pandemiskalan, enligt TT.

Och med anledning av spridningen, förbereder sig länet för en eventuell pandemi. Kommunerna har uppmanats att se över och revidera den lista som finns över samhällsviktiga funktioner. Vid ett eventuellt influensautbrott ska läkemedel i första hand fördelas till nyckelfunktioner i samhället, såsom polis, räddningstjänst och sjukvård.

- Eller de som jobbar med dricksvatten, föreställ dig själv att det inte går att få dricksvatten i kranarna. Det är klart att det är svårt att bestämma vem som ska få och vem som inte ska få läkemedel, men vi måste prioritera nu för att kunna upprätthålla samhällsviktiga verksamheter även om det blir en pandemi, säger Göran Bergsman, säkerhetssamordnare i Hudiksvalls kommun.

Dock, understryker han, är det inte några "våldsamma åtgärder" som sätts in nuläget. Hudiksvalls kommun har börjat titta på det planverk som ska tas fram, men avvaktar med att dra på stort.

- Kommunerna ser väldigt nyktert på det hela. De funderar på vad som kan göras. Det finns ingen större oro just nu, däremot en vilja att kunna arbeta på ett adekvat sätt, säger Signar Mäkitalo.