Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beredning av serveringstillstånd i Hälsingland är dyr och långsam

Varför ska krögare i Hälsingland behöva betala avgifter upp emot 17 000 kronor och stå ut med en väntetid som överskrider rimlig tid?

Näringslivets regelnämnd, NNR har granskat regeltillämpningen i svenska kommuner. I granskningen har NNR tagit fram en exempelrestaurang som sökt serveringstillstånd av alkohol fram till 02.00.

Deras rapport är ingen vacker läsning för kommunerna i Hälsingland. Ingen av kommunerna har en acceptabel handläggningstid på tre veckor när serveringstillstånd ska beredas. I Hudiksvall, Nordanstig och Ljusdal får en krögare vänta i sex veckor på besked. I Ovanåker och Bollnäs är väntetiden hela åtta veckor. En klen tröst för en salt tår är att Ljusdal och Hudiksvall de senaste åren kortat sin handläggningstid med två veckor. Alltså är dessa kommuner på rätt väg ifall man fortsätter sitt arbete.

Det är dessutom oacceptabelt dyrt att söka serveringstillstånd i Hälsingland. I Nordanstig och Hudiksvall tar man ut den lägsta avgiften, endast 9300 kronor. Men även det är en bra bit över det företagarvänliga snittet på 7000 kronor. I Ljusdals kommun ligger avgiften på 10 000 kronor. I Bollnäs och Ovanåker måste man definitivt se över sin avgift. Där ligger den kring 13 000 kronor.

Det är viktigt att den avgift som kommunerna tar ut är transparent konstruerad och motiveras utifrån de faktiska kostnader som kommunen har genom sin handläggning av ärendet. Till exempel är det självklart dyrare för en kommun ifall handläggaren ska besöka platsen eller att tillsynsavgiften blir dyrare kommande år om krögaren fått en anmärkning. Det i sig motiverar också en strängare kontroll.

Därför blir det lustigt att föreställa sig hur man tänker uppe på kommunhuset i de fem hälsingekommunerna. I samtliga kommuner är tillsynsavgiften kommande år högre än året då man ansökte om tillstånd. I Ljusdal, Ovanåker och Bollnäs är man nästan uppe och luktar på en tillsynsavgift kring 17 000 kronor. Det är ovanligt att svenska kommuner tar ut en så pass saftig tillsynsavgift.

Om inte kommunerna kan motivera sin avgift utifrån faktiska kostnader då handlar det om en dold skatt som tas ut på krögarna för att finansiera annan kommunal verksamhet. En oattraktiv strategi för en kommun ifall man är intresserad av att bygga en förtroendefull relation med näringslivet och växa som en plats där det finns mat- och dryckupplevelser. Även om Ovanåker och Bollnäs är de två kommunerna som har den längsta handläggningstiden och den högsta avgiften så är man i vart fall ensam om att utlova en servicegaranti. Däremot kompenserar man inte företag ifall man inte lyckas hålla den servicegaranti man satt ut. En sådan kompensationsmodell borde man införa för att sätta press på den egna verksamheten att arbeta snabbare. Varför ska en krögare betala avgift ifall kommunen inte kan leverera? Ifall förseningen blir betydande bör 125 procent av avgiften kompenseras.

Övriga kommuner; Ljusdal, Nordanstig och Hudiksvall borde snarast införa en servicegaranti.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!