Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berättigat självförtroende

Att självförtroendet är stort bland moderater i allmänhet och partiledaren Fredrik Reinfeldt i synnerhet råder det ingen som helst tvekan om efter helgens partistämma. En del kritiker vill också göra gällande att Reinfeldt rent ut av lider av hybris.
Men även om det går att förstå en del av kritiken, så tyder det mesta snarare på att det är allt mer tilltagande desperation över utvecklingen som breder ut sig på vänsterkanten av den svenska politiska scenen.

Det är förvisso nästan tre år kvar till nästa val – vilket är väldigt lång tid sett till vad som kan hända i den politiska världen – men det ras som Socialdemokraterna har gjort i väljaropinionen är enormt stort. Sifo-mätningen som presenterades i går och som gjordes under förra veckan bekräftar den bild som kunde utläsas av utvecklingen under föregående Sifo-mätning.

Jämför man Sifo-mätningen från veckan 40 med den från vecka 42 så har Socialdemokraterna tappat 9,5 procentenheter och får inte stöd av mer än 25,5 procent. Samtidigt får Moderaterna ett stöd av hela 34,8 procent. Även Centerpartiet och Kristdemokraterna går framåt.

Om man skulle omsätta Sifo-mätningen till ett valresultat skulle det innebära att alliansen skulle få egen majoritet i riksdagen. Trots att Sverigedemokratern ökar genom stöd från forna S-sympatisörer.

Reinfeldt har således flera goda skäl till sitt starka självförtroende.

För Håkan Juholt och Socialdemokraterna ser det betydligt sämre ut. I stället för att lyfta partiet har Juholt skickat ner Socialdemokraterna i väljarstöd som är det lägsta sedan Sifo 1967 började med sina undersökningar.

Tidigare under helgen presenterades en annan Sifo-undersökning, som PR-byrån Westander beställt, som visade att förtroendet för Juholt som eventuell statsminister rasat till nya bottennivåer. Endast 15 procent uppgav sig ha förtroende för honom som en framtida statsminister, medan Reinfeldt tillmäter förtroende hos 68 procent.

Mer än var fjärde S-väljare – 27 procent – uppger att de känner störst förtroende för Reinfeldt, när de ombeds välja mellan de båda största partiernas ledare.

Det är naturligtvis inte konstigt att förtroendet för Juholt och väljarstödet för Socialdemokraterna har sjunkit efter den senaste tidens turbulens kring Socialdemokraternas partiledare.

Men trots att det har varit lugnt den senaste veckan så är det ingenting som tycks ha påverkat väljarstödet positivt. Om inte något ytterligare dyker upp den närmaste tiden som kan förvärra situationen så är ändå det sannolika att åtminstone väljarstödet kommer att öka något successivt.

Men förtroendet för Juholt då? Att han nu åker runt och pratar med partifolk är säkert bra för att minska risken för myteri inom partiet. Att återvinna ett tappat förtroende hos väljarna är något helt annat. Ännu svårare blir det hos de som saknade förtroende för honom redan innan den senaste krisen.

Och vilka andra partier är intresserade av att inför väljarna markera att deras röst även innebär ett stöd för att Håkan Juholt blir nästa statsminister? På sin höjd Vänsterpartiet.

Det var länge sedan det stödet räckte för att bilda regering.

Så Reinfeldts självförtroende får anses vara högst berättigat.