Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berättelser som sällan hörs

Vissa berättelser når sällan ut. Människor som lever i samhällets marginaler har knappt inga röster. Men på måndagskvällen kom så många för att lyssna på sex sådana röster att stolarna inte räckte till när teaterföreställningen Resan spelades på Mariagården.

Föreställningen Resan gestaltar sex kvinnoöden. Alla har det gemensamt att de kommer från ett annat land än Sverige och har någon form av funktionsnedsättning.

Skådespelarna Åse Nelson och Annikki Wahlöö spelar alla roller. De har också varit med och intervjuat de sex personer vars liv pjäsen bygger på och skrivit manus.

– Jag kan känna en slags vördnad eftersom jag känner de här människorna. Det finns en extra tyngd av att vilja berätta deras historier på ett riktigt sätt, säger Åse Nelson.

Det var en grupp kvinnor inom Studieförbundet Bilda som först tog initiativ till att föreställningen skulle spelas i Söderhamn. En av dem är cirkelledaren Afaf Almohmmadiw.

– Min cirkel är för kvinnor som kommer till Sverige. Jag vill hjälpa till under den första tiden i Sverige. Många är vilse och behöver hjälp och stöd för att komma in i samhället, säger hon.

Afaf Almohmmadiw är också en engagerad feminist och arbetar mot våld, könsstympning och hedersförtryck.

– Kvinnor ska känna till sina rättigheter.

Hon är nöjd med kvällens föreställning. Den var spännande och intressant.

– Jag hoppas att vi i min cirkel också ska kunna sätta upp en föreställning och spela teater, säger Afaf Almohmmadiw.