Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berättare berättade om berättelser

Fem författare av barnböcker berättade på fredagen om hur deras berättelser kommer till och deras publiks reaktioner.

– Jag hade skrivit en barndeckare och en tjej i tredje klass var så arg på mig. Vad hände sedan? Hur kunde du sluta så där? säger Katarina Kuick, om mötet med en ung läsare av boken Svarta kläder, svart mask.

Hon är en av fem författare ur den tolv medlemmar starka Svenska barnboksakademin som deltog i fredagens seminarium, som ingår i Barnkulturveckan. En av de tolv är tecknaren bakom Mulle Meck, Jens Ahlbom, Hudiksvall.

Det talades också om transmedialt berättande, under rubriken Varför krångla till det? Transmedialt är ett berättande som ligger datorspelen nära, där läsaren kan förändra berättelsen.

Transmedialt berättande gillar barn i dataspelsåldern förklarade crossmediakonsulent Josephine Rydberg Lidén.

– Den stora behållningen, är att höra hur de tänkte när berättelserna skapades, säger Marianne Widelund, lärare på Skolbyn i Hudiksvall.

Barn gillar berättelser men deras intresse för läsning varierar, förklarar hon och kollegan Annika Nordin Olsson. Det gäller att det finns någon som kan sätta rätt bok i handen på barnet för att väcka dess intresse för läsning tycker de. Författare Katarina Kuick instämmer.

– De måste få hjälp att bli läsare av litteratur, säger hon.

Författaren Jonathan Lindström försöker ta upp svåra ämnen. Det kan vara evolutionen, kroppen och sexualiteten eller döden sett ur ett religiöst och vetenskapligt perspektiv.

– Döden kan leda till oerhört svåra samtal, men om man pratar om det som är svårt, men inte sorgligt, behöver man inte känna sig som att gå på slak lina, säger Jonathan Lindström.