Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bennys drag går hem hos gäddor och fiskare

Läraren och "gäddkramaren" Benny Backeby i Alfta tillverkar fiskedrag som på några år blivit efterfrågade av fiskeentusiaster i Sverige och utomlands. Två timmar varje kväll söker han sig till sin verkstad för att såga, putsa, måla och lacka.

Läraren Benny Backeby i Alfta har inom loppet av tre år blivit en riktig hejare på att tillverka wobblers och jerkbaits, fiskedrag som främst används vid gäddfiske.

Benny Backeby, som till stor del lärt sig hantverket själv, tycker det är lite kometkarriär över det hela. Fiskesporthandlare ligger nu på och vill ha hans produkter.

En wobbler och en jerkbait rör sig med samma svängande gång i vattnet men effekten uppnås på olika sätt. En wobbler har som en sked i fronten medan en jerkbaits rörelse åstadkoms av ett par blyinfattningar i draget.

Tydligen blev det snart bra resultat för Benny Backeby som startade sin tillverkning lite löst under 2006. Våren 2007 fick nämligen en känd fiskeentusiast och samlare i Stockholm tag i ett drag som Benny Backeby gjort. Han var mycket nöjd och utnämnde Benny till en av Sveriges fem bästa fiskedragstillverkare.

- Jag har provat mig fram och lärt mig, säger han.

Till största delen använder han träslaget bok. När kroppen är utsågad och putsad får den två lager epoxylack. Sedan grundmålas den innan han med en airbrush målar mönstret på draget. Sedan blir det ytterligare ett par lager epoxylack för att få till den där hårda fina ytan.

- Jag är här i verkstan ett par timmar varje kväll det gör 30 drag i månaden.

- Det har bara blivit ett par gånger i år.

Själv kallar han sig gäddkramare.

- Jag älskar att fiska gädda men jag släpper tillbaka alla jag drar upp. Det finns många gäddor jag träffat både två och tre gånger, säger han.