Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Benny Fredriksson: "Det är fullständigt obegripligt"

/
  • Andreas Kundler, Johannes Bah Kuhnke, Fares Fares och Leif Andrée i
  • Benny Fredriksson.

Stockholms stadsteater har frontalkrockat med musikförlaget Universal. Ett lettiskt gästspel har stoppats och teatern hotas med stämning.

- Vi förstår ingenting, det är fullständigt obegripligt, säger Benny Fredriksson, chef på Stockholms stadsteater.

Annons

På torsdagseftermiddagen kallade Stockholms stadsteater snabbt till en presskonferens för att försöka förklara bakgrunden till tvisten med Universal Music Publishing AB.
Benny Fredriksson hade då fått sällskap av kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP), Sture Carlsson, förbundsordförande i Svensk Scenkonst och Alexander Mørk-Eidem, regissör till succéföreställningen "De tre musketörerna".

"De tre musketörerna" som en del av konflikten med Universal kretsar. Tidigare i veckan avslöjades det att musikförlaget stoppat det lettiska gästspelet "The sound of silence" från att komma till Sverige, på grund av upphovsrättsliga skäl. I föreställningen spelas musik av Paul Simon, en av Universals artister.
- Så sent som förra veckan spelades den i Salzburg och i början av augusti i Tammerfors, de senaste två åren har den spelats i Kanada, Tyskland och Frankrike utan problem, säger Benny Fredriksson.

i Riga vågade inte trotsa Universal, utan bestämde sig för att i stället besöka Stadsteatern med en annan föreställning. Men problemen är inte över för Stockholms stadsteater - nu hotas teatern av stämning för musiken som används i föreställningen "De tre musketörerna". Musiken består av välkända låtar från 1980-talet som Michael Jacksons "Bad" och Twisted Sisters "I wanna rock". Stadsteatern hävdar att den faller under det avtal med Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) som slutits, men gick i våras med på en förlikning för att blidka Universal.
- Jag har försökt att förstå vad de vill egentligen, men jag begriper det inte. De verkar inte vilja ha pengar - de bara säger nej, hävdar Benny Fredriksson.

Madeleine Sjöstedt vädrade också sitt missnöje med musikjätten.
- Det är mycket oroande och kanske inte en slump att Universal i två fall riktar sina blickar i upphovsrättsfrågor mot Stockholm. Vi är beredda att ta striden och står bakom Stockholms stadsteater och "De tre musketörerna", säger hon.
TT Spektra har försökt nå Martin Ingeström på Universal Music Publishing AB för en kommentar utan resultat.

Mer läsning

Annons