Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Belinda Olsson vill bredda debatten

Journalisten, författaren och programledaren Belinda Olsson står inför sitt livs största utmaning.

I höst tar hon över efter Janne Josefsson i SVT:s "Debatt".

- Det är stort att bli programledare efter "the one and only", säger Belinda Olsson till TT Spektra.

Janne Josefsson, mannen som är känd för att få både politiker och makthavare att bli fromma som lamm, har lett SVT:s debattprogram "Debatt" sedan 2008. Det är hans programledarroll som journalisten Belinda Olsson nu ska ta över.
- Jag är väldigt nervös. Det är som om jag ska göra ett stort prov. Alla kommer ju förstås jämföra mig med honom, säger hon.


- Det är ju inte ens ett råd, men han sa att man känner sig som ett ursketet äpple när man har gjort "Debatt" en säsong. Han har också, väldigt gulligt, sagt att han finns där och att jag kan komma och gråta mot hans axel. Det är ju bra. Då kan han gråta mot min nu när han är tillbaka på "Uppdrag granskning".

ett förflutet som journalist, kolumnist och debattredaktör på Aftonbladet, och som programledare för egna pratshowen "Studio Belinda" i TV8. Hon har skrivit flera böcker, men störst uppmärksamhet väckte kanske den feministiska antologin "Fittstim", som kom 1999. Belinda Olsson var redaktör.
- Många förutsätter nog att "Debatt" nu kommer handla om jämställdhet och barn, för det är den bilden många har av mig. Därför känner jag att vi ska låta bli sådant i början, annars kommer folk tycka att jag har fyllt programmet med "Belinda-ämnen". I stället kör vi mest jobb, arbetslöshet och hamnarbetare (skratt).

av "Debatt" blir det inte under Belinda Olssons ledning. Men hon vill ge programmet en större variation.
- Jag vill blanda tunga ämnen med lätta ämnen. Lite mer fart, det kan vi bli bättre på. Tv, mode, nöje och kultur ska också få plats. En större mix av både ämnen, debattörer och åldrar i programmet är min målsättning.
Belinda Olsson har varit redaktör för "Debatt" under våren, men att leda programmet har hon velat ända sedan hon ledde "Studio Belinda".
- Den var väldigt mycket populärkultur. Jag satt där i högklackat och kände mig lite vilsen, och ville tillbaka till samhällsjournalistiken och debatten. Jag minns att jag tittade på "Debatt" med min sambo och sa: "Gud, det där programmet skulle vara väldigt roligt att få leda". Men nu har jag fått sätta ihop ett tolvstegsprogram med titeln "Hur man överlever i Janne Josefssons skor".
"Debatt" med Belinda Olsson startar 18/8 i SVT1.