Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekymmersamt för Lys och Jessica

Lys och Jessica N´sem har lämnat Söderhamn och håller sig nu gömda på annan ort. För advokat Tryggve Emstedt innebär detta att det blir svårare att få fram handlingar som ska styrka att vistelsen i Kongo satt sina spår.
Det känns bekymmersamt, säger han.

Möjligheterna att Lys N´sem och hennes fyraåriga dotter Jessica ska få stanna i Sverige tycks nu vara minimala.

Migrationsverket har tidigare förklarat att det måste ha tillkommit helt nya skäl om beslutet inte ska bli samma som tidigare. Argumentet att de ska få stanna av hälsoskäl har de inte lyssnat på hittills. Enligt verket måste en sjukdom vara så allvarlig att man inte kan resa.

I dag har Lys och Jessica gått under jorden. De har lämnat Söderhamn av rädsla för att bli upptäckta och utvisade ännu en gång.

- Det bästa hade varit om de hade kunnat stanna i Söderhamn. Då hade båda kunnat gå hos psykologer och läkare och fått de intyg som behövs. Alla som har träffat dem vet att de mår mycket dåligt psykiskt och att Jessica drabbades av malaria och amöbadysenteri i Kongo. Men det måste kunna bevisas, säger Tryggve Emstedt.

Och tiden är knapp, när som helst kan Migrationsverkets beslut komma.