Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beklaglig cirkus kring GH-teatern

För 15 år sedan fanns ingenting av det Glada Hudik-medvetande, som nu tas för givet.

För 15 år sedan började de tankar gro hos Pär J. och Olle H., som växte till en livsfilosofi. Idén om att ta vara på och stimulera varje människas inneboende resurser för att få varje individ att växa och känna tillfredsställelse, har blivit en revolution inom personalvård.

Pär och Olle tillämpade den hos den grupp, som så småningom blev Glada Hudik-teatern och idéns ansikte utåt. De mötte segt motstånd i början och det gick trögt framåt, men nu vet alla resultatet. Det har skett en explosionsartad utveckling. Olle ville tillämpa idén småskaligt och fortsätter på sitt sätt. Pär lät idén få blomma ut och växa nästan utan begränsningar och har fått en sanslös genomslagskraft.

Kloka företagsledare och personalvårdare har förstått filosofin och jagar Pär för att få honom att komma och berätta för all personal hur man kan förstå och stärka sitt och allas värde. Glada Hudik-teatern har varit frontreklam och exempel, men begreppet omfattar ju såväl förståndsstörda som normalstörda. Glada Hudik-filosofin har av bara farten lyft kommunen och dess engagemang till oberäknelig höjd i ett rasande tempo. Det är en framgångssaga utan like.

Framgång är ett rött skynke för svenska media. Lokala journalister och landets frontfigur Janne Josefsson gaddar sig då samman i en förnedrings- och smutskastningskampanj. De är utbildade och kan alla knep för att förnedra och tillintetgöra försvarslösa offer. Den tekniken är också publikfriande och många lockas in i deras låga och småaktiga sönderhackande tänkesätt. Under samma period, som GH-teatern vuxit, har Ericsson, Nokia och andra moderna kommunikationskometer också vuxit med såväl upp- som rejäla nedgångar. Percy Barnevik, en av världens framgångsrikaste företagsledare, sade i en intervju, att när man leder ett företag mot framgång, så måste man ibland ta beslut som leder framåt, men har delvis negativa bieffekter, som man får kompensera och rätta till i efterhand.

Glada Hudik-framgången är helt fantastisk. Den har letts av djärva och goda viljor med begränsad erfarenhet. Att det under den svårbemästrat fartfyllda utvecklingen uppstått problem i hanteringen av vissa ärenden är fullkomligt givet. Låt nu alla goda viljor i lugn och ro rätta till detta. I stället för att vara kritiska gnällsvenskar ska vi vara storsinta hälsingar och hylla dem som skapat denna framgång och detta lyft för Glada Hudiks kommun och vara tacksamma, glada och stolta och försöka vårda detta gyllene läge.

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel