Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekämpa sjukdom i stället för att bekämpa de sjuka!

Under sken av att minska utanförskapet fråntar regeringen svårt sjuka människor den trygghet och ro de behöver för läkeprocessen, förvärrar sjukdomstillstånden genom att kräva att de sjuka ska fungera som friska.

Annons

100 000 kräver återskapande av en trygg sjukförsäkring

50 000 svårt sjuka svenskar går mot en katastrof vid årsskiftet. De kastas ut ur den sjukförsäkring som de har betalat avgift till i hela sina liv och fråntas alla möjligheter till försörjning. Efter ett eller – i särskilda fall – 2,5 år ska de jobba, oavsett hur sjuka de är och hur liten deras arbetsförmåga är. Socialförsäkringsministern har ett enkelt recept: i stället för vård och medicinsk rehabilitering ska de sjuka få stöd av jobbcoacher hos arbetsförmedlingen.

Med Christina Husmark Perssons metod tycks vi inte längre behöva någon sjukvård, den kan ersättas av jobbcoacher! Det har redan gjorts försök att skicka sjuka i jobb. Resultatet blev som man kunde vänta ett stort misslyckande. Bara en tredjedel kunde över huvudtaget återgå till jobb. Av dem blev en stor andel sjukskrivna igen, en mycket stor andel klarade sig bara genom att minska sin arbetstid – utan ersättning från försäkringskassan – andra ramlade helt ur systemet och lever på sin make eller maka.

De två tredjedelar som inte klarar att jobba, kan ofta överleva en tid genom att få a-kassa – ingen vill ju anställa den som är arbetsoförmögen, så de sjuka kan gömmas bland de arbetslösa åtminstone fram tills deras a-kassa upptäcker att de är för sjuka för klara ett jobb och drar in ersättningen.

Förutsättningen för att alls få ersättning är förstås att de fortfarande är med i en a-kassa. Många långtidssjuka som har lämnat sina arbetslöshetskassor, men det problemet tänker socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson lösa: hon ska förkorta tiden att kvalificera sig till a-kassan från tolv till tre månader. Enda chansen för svårt sjuka och arbetsoförmögna personer att kunna överleva ekonomiskt blir alltså att de lyckas få ett jobb och sedan klarar av att sköta det i åtminstone tre månader. Sedan får de a-kassa tills de blir utförsäkrade därifrån också.

Under sken av att minska utanförskapet fråntar regeringen svårt sjuka människor den trygghet och ro de behöver för läkeprocessen, förvärrar sjukdomstillstånden genom att kräva att de sjuka ska fungera som friska och skapar misär utarmning för hela familjer. Detta ökar i själva verket utanförskapet.

Över 100 000 svenskar protesterar mot dessa orättfärdiga förändringar genom en namninsamling som överlämnas till riksdagens socialförsäkringsutskott på onsdag på Mynttorget i Stockholm.

Vi kräver vård och medicinsk rehabilitering av de sjuka i stället för utsortering. Sjuka människor vill inget hellre än att komma tillbaka till arbetslivet – men de måste först få hjälp att bli friska. Bekämpa sjukdomar i stället för att bekämpa de sjuka!

Gertie Gladnikoff

Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel