Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekämpa likgiltigheten

När 4-åringen radade upp timmerbilen, sopbilen, brandbilen och dumpern i köket så att jag inte kunde ta mig fram, undrade jag lite irriterat vad han sysslade med.
- Hälsingarna kommer! Utbrast han och satte händerna för ansiktet för att visa vilken skrämmande lek han iscensatt.

Annons

Han blir 18 år i februari så det här var ju ett tag sedan. Men jag insåg hur min beskrivning av den tidens hälsingeprotester mot landstingets utarmning av sjukvården, satte igång fantasin hos barnet som väl aldrig träffat en livs levande hälsing, än mindre begrep sig på landstingspolitik.

Det är skillnad på folk och folk. I alla fall när det kommer till mentalitet och kynne.

Efter 25 år i Gästrikland tror jag mig ha hittat blygselns hemvist. Att inte förhäva sig och ta onödigt mycket plats är viktigt. Jag vill inte gå så långt att Jantelagen måste ha stiftats i Gävle, men ibland undrar jag.

Annat är det med Hälsingland. Här finns en stolthet, en självkänsla och därmed en generositet som är beundransvärd. Och som måste komma med modersmjölken, inga egenskaper som går att förvärva.

Jag vet för jag kommer från Dalarna.

Ta ingen skit för att snacka Grynet-språk. Och det är en absolut förutsättning för att det lokala politiska livet ska känna hettan från blåslampan. Så hålls demokratin levande.

Om alla former av hot och trakasserier av lokalpolitiker genast förpassas till sophögen, det kan vi enas om redan här och nu, så blir det äkta engagemanget kvar.

Viljan att det spelar roll vad du och jag gör. Och att medborgarplikten inte enbart inskränker sig till att gå och rösta var fjärde år.

Som Ingrid Bergström Nilsson som startat en Facebookgrupp, "Nu styr vi upp stan". För att hon själv, tillsammans med andra vill ha en förändring av Söderhamn.

För ingen ska inbilla mig att ni bara tänker på den egna plånboken, något som den rikspolitiska debatten nästan uteslutande handlar om. Det är allt att förminska människor. Allting är politik och politiken finns i hela livet.

Brotorget i Bollnäs och vindkraftsplanen i Hudiksvall är definitivt politik. Om du inte får ditt brutna ben opererat i tid eller ditt barn nekas kvalificerad undervisning och istället börjar knarka, är det politik. Eller i det senare fallet, brist på politisk handlingskraft.

Bekämpa likgiltigheten, sa en gammal chefredaktör till mig när jag var ung och nybakad journalist.

Det försöker jag leva efter fortfarande.

Mer läsning

Annons