Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekämpa brott eller farliga istappar?

/

Är det någon idé att anmäla? Den frågan ställdes i tidningens ledare för knappt en månad sedan.

Annons

Orsaken var uppgifterna om att polisen inte klarar av att lösa vardagsbrottsligheten. Polisen klarar exempelvis bara av att lösa fem procent av inbrott och skadegörelse och nio procent av ofredande.

Och en allmän uppfattning om att "det är ingen idé att anmäla, polisen gör i alla fall inget" håller på att sprida sig. Som undergräver förtroendet för polisen.

Men nu ska det bli ändring på den punkten. Rikspolischefen Bengt Svensson vill befria polisen från en hel mängd arbetsuppgifter som inte kan betraktas som polisens kärnverksamhet, för att öka effektiviteten när det gäller att hålla ordning och lösa brott.

Varför ska polisen administrera passhantering, granska utrymningsvägar på hotell, ta hand om hittegods, ge tillstånd för fyrverkerier, hålla koll så att istappar inte ramlar ned från taken, omhänderta fyllon och vanvårdade djur?

Det är exempel på uppgifter som rikspolischefen tycker att någon annan än polisen kan syssla med.

Självklart. Skatteverket kan fixa passen, inspektion av farliga istappar och hotell och tillstånd för fyrverkerier och annat borde kommunerna kunna ansvara för, hittegods borde några andra än utbildade poliser kunna hantera.

Däremot kan man fundera om hanteringen av berusade personer inte är en polisiär uppgift som inte kan övertas av landstingen/vården, som Bengt Svensson föreslår. Berusade personer är ofta stökiga och våldsamma och måste ibland arresteras för att bara sova ruset av sig eller för att de gjort något brottsligt.

Det är lätt att hålla med Bengt Svensson om att polisens uppdrag i samhället har blivit alltför brett. Nu måste polisen renodla och fokusera på att minska brottsligheten och öka uppklarningsprocenten. En större koncentration på polisens kärnverksamhet skulle frigöra flera hundra polistjänster till att utreda och bekämpa brott.

Bengt Svenssons förslag har mött olika reaktioner. Polisförbundet tycker det är rätt att satsa på polisens kärnuppdrag medan ST, tidigare Statstjänstemannaförbundet, inte tror att det kommer att öka polisens effektivitet.

Politiskt är Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet, inte särskilt entusiastisk över förslaget. Tvärt om ser han problem med att bolla över uppgifter till kommuner och landsting. Han tycker det vore bättre att se över antalet civilanställda hos polisen.

Justitieminister Beatrice Ask (M) har i skrivande stund inte kommenterat förslaget. Men hon har knappast gjort sig känd för att stå på barrikaderna i dessa frågor.

Nu har Bengt Svensson krattat manegen för henne för en genomgripande polisreform tillsammans med den organisationsförändring som han föreslog förra veckan som innebär att dagens 21 polismyndigheter slås samman till en myndighet. Den reformen löser inte polisens problem, men den borde kunna underlätta styrning och samordning.

Det finns givetvis ingen dunderkur som på kort tid får polisen att klara upp fler vardagsbrott och allvarliga brott. Men utan tvekan verkar Bengt Svensson vara inne på rätt spår.

Kan han dessutom kombinera det med att ge regionala och lokala polischefer konkreta mål och resultatkrav, med ett tydligt mandat knutet till ett personligt ansvar, finns goda förutsättningar att skapa en effektivare polis.

Låt polisen jobba med brottsbekämpning i stället för att hantera hittegods, pass och farliga istappar!

Mer läsning

Annons