Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bejaka eller bjuda med armbågen

Annons

När folkpartiledaren Jan Björklund ska uppge något som skiljer partiet från övriga partier i EU-valet säger han att vi vill driva ett europeiskt FBI.

Vadå? Vart har det gamla social-liberala Folkpartiet tagit vägen?

Gång på gång profilerar sig FP-ledningen på repressiva förslag. Trots partiets social-liberala ådra och tradition.

Den ådran är mer intresserad av att skapa ett samhälle där det finns social och ekonomisk rättvisa, där det finns omsorg om de svaga och där det är viktigare att undanröja orsaker till våld och brott, än att slå till med batongen.

Varför inte i stället profilera sig på att "avskaffa den rika världens handelshinder för att fattiga länder ska kunna utvecklas" eller på att "EU ska vara pådrivande i kampen för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter" som de står i partiets valmanifest till EU.

Att lyfta fram FBI före mänskliga rättigheter ger en onödig slagsida åt det parti som borde vara det självklara valet för den som gillar europeiskt samarbete.

Jag är inte folkpartist. Jag är för övrigt inte medlem i något politiskt parti. Men jag är övertygad om att vi behöver varandra långt utanför kommun- och nationsgränser.

Vi behöver fortsätta arbeta för ett öppet Europa.

Utmaningarna är stora när det bland annat gäller ekonomin, klimathotet, matsäkerheten, djurskyddet, energin och mycket annat.

Det är bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som vill lämna EU. Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar lite opålitliga för den som helhjärtat gillar Europasamarbetet.

Sossarna toppar ju sin lista med en före detta notorisk EU-motståndare som partiledaren ville bli av med som partisekreterare. Och MP är fortfarande för mycket nja.

Allianspartierna är på det hela taget mycket mer Europatillvända. Och tydligast av dem alla är Folkpartiet.

Ja till ett ökat engagemang i EU, ja till Lissabonfördraget som stärker det folkvalda EU-parlamentet, ja till gemensam valuta, ja till utvidgning.

I vårt lite kyliga land i norr har det nästan blivit en politisk merit att vara reserverad och kritisk mot det övriga Europa.

Den som brinner för samarbetet betraktas nästan som lite blåögd och godtrogen svikare.

Men hellre bejaka ett djupare samarbete, än att ständigt gnälla och bjuda med armbågen.

Mer läsning

Annons