Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver vi verkligen tillväxt?

Nu när vi har haft en tillväxt på cirka 48 procent sedan 1990, vill Centerpartiet ha mer tillväxt. Är inte det en märklig utveckling? Visst behövs det tillväxt i fattigare länder, men i Sverige kan det inte vara nödvändigt.

Andreas Carlgren och Sven Bergström skriver den 22 juli 2009 "Hur ska världens ekonomier och befolkning kunna växa utan att klimat och miljö förstörs"?

Ja, det kan man fråga sig.

Både Andreas och Sven var med på 70-talet, då var miljön viktigare än tillväxt. Nu när vi har haft en tillväxt på cirka 48 procent sedan 1990, vill Centerpartiet ha mer tillväxt. Är inte det en märklig utveckling?

Visst behövs det tillväxt i fattigare länder, men i Sverige kan det inte vara nödvändigt.

Dessutom, vad menas med tillväxt och hur beräknar man den? All automatisering och datorisering gör att gamla sätt att beräkna ekonomi inte längre är användbart. Hur beräknar man bidraget till BNP från en fabrik där man fördubblar produktionen samtidigt som man halverar personalstyrkan? Räknar man med en fördubbling för att produktionen ökar eller en halvering för att personalen minskar?

Det är bra med en omställning till en grön eko-effektiv ekonomi. Men, det mest eko-effektiva borde ändå vara att minska förbrukningen av både råvaror och energi. Även om energieffektiviseringar är bra, borde en minskning av behovet av energi och råvaror vara ännu bättre.

Varför ska vi ha kvar 40 timmars arbetsvecka? Nu har ungdomar svårt att komma in på arbetsmarknaden, delvis för att datorer och automatisering gör att de som går i pension inte ersätts med nya anställda utan med datorer och maskiner.

Om vi delar på arbetstid och fritid kan vi ta tillvara de verkliga välfärdsvinsterna och låta alla vara med, unga, gamla, kvinnor, män, och handikappade.

Jag tror att det behövs helt nya sätt att tänka när det gäller ekonomi, arbete, miljö och mycket annat. Det behövs ett paradigmskifte. Det kan vara svårt för ett etablerat parti att göra de omvärderingar som behövs. Piratpartiet står på tröskeln till riksdagen och en ny grön rörelse eller grönt parti kan också uppstå om alla de gamla är ensidigt inriktad på att det är ekonomisk tillväxt som är det viktiga.

Bengt O Almstedt

Delsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel