Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver verkligen folk bo på Brotorget?

/

Brotorget i Bollnäs ska tydligen bebyggas till varje pris.

Annons

När de storartade planerna på en galleria nu ser ut att gå i stöpet är det bostadsrätter som gäller.

Men varför inte hedja sig och fundera ett varv till när nu torget legat för fäfot så länge?

Det fanns flera goda skäl att bygga en attraktiv galleria med en del av torget kvar. Men med en aktör som inte lyckades föreverkliga planerna och en kommun som krattade manegen alldeles för tidigt, förvandlades de stolta planerna på en galleria till det som i folkmun nu går under beteckningen Olles öken.

Både entreprenören Sjaelsö och kommunen skyller på att en överklagan försenade bygget så finanskrisen hann slå till. Det har säkerligen varit svårare att locka butiker till gallerian under finanskrisen, men det är också möjligt att företaget saknat förmåga. Och vad hade hänt med ett bygge mitt i finanskrisen om företaget saknar tillräckliga finansiella muskler?

Dessutom var det totalt onödigt att kommunen skulle rensa torget från restaurang, utescen och Snoddasrelief långt innan några det fanns konkreta byggplaner. En sådan rensning skulle kunna ha gjorts på en vecka.

Nu är det som det är. Ingen galleria. Och inget torg.

Då borde det vara angeläget att ta en rejäl medborgardialog som troligen mynnar ut i att medborgarna vill ha tillbaka sitt torg när det inte funnits tillräckligt stort intresse för företag att etablera sig runt torget.

Men i stället har nu kommunledningen presenterat ett förslag med ett sex våningar högt hyreshus på torget med affärslokaler i bottenplanet.

Förslaget ger visserligen utrymme för en skapligt stor del torgutrymme, men vem vill ha ett torg inträngt i skuggan av ett sex våningar högt hus?

När Brotorget skövlades var det med motiveringen att det var så hårt tryck på butiker som ville etablera sig i centrum. Nu är motiveringen att det dessutom behövs bostäder.

Parallellt med detta har det kommunägda Bollnäs Bostäder stora planer på att bygga tre nya punkthus om vardera sex våningar intill Scandic Hotel. Dessa hus blir också centrumnära och får dessutom lägenheter med utsikt över vattnet.

Eftersom varje hus är tänkt att få 23 lägenheter blir det ett bra tillskott med lägenheter i centrala Bollnäs.

Men innan beslut fattas och spaden sätts i jorden gör bostadsföretaget klokt nog en marknadsundersökning.

Det borde nog kommunledningen också göra när det gäller disponeringen av Brotorget.

Den nya situationen skapar tydligen också splitting inom den styrande tvåpartikonstellationen Socialdemokraterna och Centern, och också internt i de båda partierna.

Bygg- och miljönämndens ordförande Lars-Göran Larsson (C) gillar tanken på det sex våningar höga hyreshuset med affärer på Brotorget. Men nämndens förste vice ordförande Bo Lindgren (S) tycker inte det är bra. Han gav också den egna kommunledningen en känga i Ljusnan häromdagen när han kommenterade de nya byggplanerna.

"Det kom lite plötsligt, men det är ju nästan alltid snabba ryck när det gäller olika lösningar i den här kommunen. Nu avkrävs vi också snabba besked när vi egentligen skulle behöva mer tid och rådrum", sade han.

Bo Lindgren vill hellre att kommunen återköper torget utifrån de möjligheter som gällande kontrakt ger. Det påminner rätt mycket om den uppfattning som Folkpartiet nyligen fört fram i debattartiklar och motioner.

Förhoppningsvis kan det framtida Brotorget bli en fråga som får diskuteras förutsättningslöst och brett. Och beslutas över partigränserna.

 

Mer läsning

Annons