Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver du döva ditt klimatsamvete?

I kväll klockan 20.30 släcker miljontals människor över hela världen ljuset under en timme i en manifestation för klimatet. En manifestation som flera företag och kommuner, bland annat Hudiksvall och Nordanstig, uppmuntrar och deltar i. Till och med kungen deltar i manifestationen genom att släcka ner ljuset på sina slott.

Earth Hour, som kampanjen har döpts till, är tänkt att skicka en signal till världens makthavare att de vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn ska våga fatta de beslut som krävs för en framtid på jorden.

Det här låter ju bra och syftet är det absolut inget fel på, men egentligen är den här manifestationen bara ett enormt jippo som inte har någon som helst positiv effekt för vårt klimat.

Risken är snarare att Earth Hour bara ger en möjlighet för personer med dåligt klimatsamvete att bättra på detta. Genom att släcka sina lampor under en timmes tid, samtidigt som de sitter och myser med tända stearinljus framför sin plasma-tv och tittar på Robinson eller VM-kvalmatchen i fotboll, så tror de att de gör en större insats för att förbättra klimatet. Därmed riskerar Earth Hour att bli direkt kontraproduktiv, genom att det tar fokus från det klimatarbete som borde utföras. Det är rent av sorgligt att Världsnaturfonden lånar sitt namn till en sådan innehållslös symbolaktion.

Vill vi minska utsläppen och förbättra förutsättningarna för ett hållbart klimat krävs aktiva handlingar i vardagen. Ett klimatarbete som måste pågå varje timme under årets alla dagar, inte isoleras till en symbolhandling under en timmes tid en lördagskväll.

Ta bara kommunernas deltagande i den här manifestationen som exempel. Egentligen borde det vara väldigt enkelt för varje kommun att delta. För inte har väl Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner en massa lampor tända i onödan? Nog släcker väl alla kommunanställda på sina rum då de går hem för dagen?

I dessa ekonomiska kristider står väl inte en massa kommunala lampor och lyser i onödan och på skattebetalarnas bekostnad?

Vad kan där finnas kvar att släcka? Gatubelysningen? Är inte den tänd av någon särskild anledning? Som exempelvis att skapa säkerhet och trygghet? Ska den då verkligen släckas under en timmes tid en lördagskväll? Bara för en symbolaktions skull? Vem tar ansvar för om det händer något allvarligt under denna timme till följd av en sådan nedsläckning?

Låt gatubelysningen var tänd på lördag, den finns där av en anledning.

Släck gärna ljuset en timme på lördagskvällen, men gör det inte för att lätta ditt dåliga klimatsamvete för det kommer inte att ha någon praktisk betydelse för klimatet att du deltar i manifestationen. För Earth Hour är inte en energisparkampanj, utan är alltså tänkt att uppmärksamma och skapa engagemang kring klimatfrågan. Om du deltar i manifestationen och sedan inte förändrar ditt beteende till ett mer klimatsmart sådant, är ditt agerande inte tecken på att du har en högre moral utan snarare att du besitter en dubbel sådan.