Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver de verkligen vara så många?

Behövs det nära på dubbelt så många administratörer som läkare för att sköta Landstinget Gävleborg? Frågan kommer sig av att tidningen Dagens Medicin har tagit fram statistik som visar att Gävleborg tillhör de landsting som har flest administratörer i förhållande till antalet läkare. Det går 1,9 administratörer (chefer, handläggare, läkarsekreterare och andra administratörer) på varje fast anställd läkare.

Annons

Landstinget Gävleborgs HR-direktör Margareta Petrusson säger till tidningen att jämförelsen är intressant och värdefull. Men i nästa andetag menar hon att statistiken inte är riktigt korrekt eftersom bland annat hyrläkarna inte är inräknade och att en riktig bild med dem inräknade är att Gävleborg ligger någonstans i mitten.

Det är riktigt att jämförelsetalet skulle bli något lägre om man räknade in hyrläkarna för Gävleborg i underlaget. Men det borde det bli även för övriga landsting, om man räknar in deras.

Och även om man låter bli att korrigera övriga landstings jämförelsetal trillar förvisso Gävleborg ner ett par pinnhål med stannar på den övre halvan. Så nog är det väl ändå något bekymmersamt, eller?

Samtidigt är det också lite intressant att man lyfter fram de många hyrläkarna som ett sätt att urskulda sin dåliga placering. Att landstinget har många hyrläkare är i sig en tydlig indikation på att allt inte är riktigt som det borde.

Vikten av goda administratörer ska inte förringas. De behövs för att hålla ordning och reda i verksamheten och på ekonomin.

Men frågan kvarstår. Behöver de verkligen vara så många?

Mer läsning

Annons