Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behov för fler kuratorer

Psykisk ohälsa hos svenska ungdomar har ökat stadigt de senaste tjugo åren. I Ljusdal har man uppmärksammat problemet och satsat på fler kuratorer, både i och utanför skolan. Trots det ser omsorgsförvaltningen behov av ännu en tjänst för att möta kraven från nya skollagen.
– Vi kan se att det finns ett väldigt sug från ungdomarna för de här tjänsterna, säger Annica Lindberg, verksamhetschef för barn- och elevhälsa i Ljusdal.

Nedsatt psykiskt välbefinnande har blivit vanligare bland svenska ungdomar sedan början av 1990-talet, visar en rapport från Socialstyrelsen. Speciellt stor är ökningen bland flickor och kvinnor i åldrarna 16-24 år där 30 procent anser sig lida av problem med ängslan, ångest och oro.

Efter en satsning på utökade kuratorstjänster, både i skolan och på ungdomsmottagningen, erbjuds ungdomar i Ljusdal med psykosociala problem idag fler alternativ än någonsin.

– Det har skett en satsning de senaste åren, från många olika håll. Sen tar det tid att se förändringar, säger Annica Lindberg.

Det senaste året har två nya kuratorstjänster tillsatts i kommunen, en i grundskolan och en inom landstingets primärvård på ungdomsmottagningen. Nu har omsorgsförvaltningens kartläggning visat att ytterligare en kuratorstjänst behövs för att täcka behovet av samtalsstöd i skolan. Idag går det 1 000 elever på varje skolkurator i kommunen – en siffra som enligt rekommendationer från Sveriges Skolkuratorers Förening bör vara 600.

– Det har blivit bra mycket bättre än vad det var och fler ställen att välja på, men det är fortfarande ett väldigt stort tryck på de som jobbar med det här. Skulle man göra ett jobb man känner sig nöjd med skulle vi behöva vara fler, säger Annica Lindberg.

Enligt utbildningsnämndens ordförande, Malin Ängerå (S), ingår önskemålet om ytterligare en kuratorstjänst i behovslistan för nästa års budget. Nämnden har lagt fram ett förslag till kommunfullmäktige om en förstärkning med 4,3 miljoner kronor för arbete med elevstöd.