Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behandling av afasi brister

Bristerna inom den kommunikativa rehabiliteringen av personer med afasi är stora i hela landet. Med eller utan fritt vårdval fortsätter afasipatienter att vara en lågprioriterad patientgrupp. Konsekvensen blir ett utanförskap och en tystnad som är mycket svår att bryta.

Vårdtiderna inom akutsjukvården har förkortats och antalet platser inom rehabilitering och geriatrik har minskat för personer som fått stroke med afasi. Det skapar ett ökat tryck på primärvård och kommuner. Trots det saknar de flesta kommunerna logopeder som arbetar med afasipatienter.

I Stockholm har det fria vårdvalet lett fram till att fler logopeder har etablerat sig på marknaden. Men trots det får personer med afasi inte bättre eller mer rehabilitering i Stockholm jämfört med tidigare. Det beror på låga ersättningar för afasipatienter i det ersättningssystem som används inom Stockholm. Personer med afasi är inte en lönsam patientgrupp.

Konsekvensen blir att personer med afasi isoleras hemma eller på kommunala boenden utan att kunna kommunicera med sin omgivning. Bristen på kommunikativ rehabilitering får mycket stora konsekvenser för personer med afasi och deras möjlighet att vara delaktiga i sin vardag liksom i samhället i stort. Utan kommunikativ rehabilitering riskerar personer med afasi att bli en rättslös och tyst grupp som ständigt är beroende av att andra personer för deras talan.

Det är dags att bryta tystnaden!

Lars Berge-Kleber

förbundsordförande

Carl-Olov Enqvist

ordförande länsföreningen i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel