Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behåll skolor – men inte på bekostnad av annat

En levande landsbygd förutsätter en god infrastruktur och god service i form av bland annat skolor och butiker.

 Söderhamn är inte enbart en skärgårdskommun utan lika mycket en landsbygdskommun. Miljöpartiet anser att skolorna på landsbygden är dubbelt betydelsefulla. Dels för att ge eleverna en god utbildning i en trygg miljö på rimligt avstånd från hemmet men dels också som en garant för bygdens överlevnad.

Den goda utbildningen är det BUN:s ansvar att erbjuda men medel från skolverksamheten ska inte användas för att stötta bygden. Därför måste kommunfullmäktige tillskjuta medel för landsbygdsskolornas bevarande så att vi i Söderhamn kan erbjuda våra invånare både en levande skärgård, en levande landsbygd och attraktiva tätorter.

Miljöpartiet vill alltså behålla de skolor vi har på landsbygden men inte på bekostnad av skolkvalitén i andra delar av kommunen. För att lösa detta vill vi föra diskussioner med alla partier i BUN och Kommunfullmäktige. Att elevantalet i Söderhamn har sjunkit och fortsätter att sjunka är konstaterat och skolorganisationen måste anpassas efter detta.

Vi vill tillsammans med samtliga partier arbeta fram en bra lösning för framförallt alla elevers skull men även för att se till att kommunen fortsätter att vara attraktiv i alla sina delar. Miljöpartiet vill ha bra och nära skolor var man än bor i kommunen för att behålla en levande landsbygd och levande tätorter. Men, som tidigare nämnts, för att detta ska kunna uppnås krävs att kommunfullmäktige tilldelar BUN pengar för behållande av landsbygdsskolorna.

Claes B. Jacobson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel