Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behåll gamla möbler

Varför har en ny soffa sex ben? För att den skulle gå av på mitten om den bara hade fyra. Det säger Kajsa Winder som råder folk att klä om sina gamla möbler i stället för att köpa nytt.

En gungstol fälls ned och blir till säng. En soffa dras ut till dubbel storlek.

– Folk bodde ofta trångt. Fåtöljer och soffor skulle användas till att sova i, förklarar Kajsa Winder.

Hon är tapetserare och klär om gamla möbler. Vi befinner oss i hennes verkstad i Järvsö. Två karmstolar i luggslitet rött står på tur att kläs om.

Läs också: Kajsa fixade filial på hemmaplan

Bakom varje möbel hon får in finns en intressant historia. En kund kommer in med en fåtölj som hans morfar byggt på 20-talet. Fåtöljen har ett läsbord på det ena armstödet som går att fälla in och ut.

– Morfadern läste mycket. Han hade skrivit in sin signatur i ramen. Det var så roligt att upptäcka. Stoppningen var slut, nu nästan 100 år senare. Med ny stoppning och nytt tyg håller den lika länge till. Den kvalitén som gamla möbler har kan inte köpas i dag.

Hon råder folk att tänka till innan de skjutsar en sliten möbel till tippen. Med ett nytt tyg kan man piffa till både stol, fåtölj och soffa.

– Det finns en uppsjö av tyger att välja mellan. Nuförtiden behöver man inte begränsa sig till sin hemort utan kan beställa tyger från andra länder. England är till exempel ett land med en gedigen möbeltradition berättar hon och plockar fram kataloger.

Använd ett slitstarkt tyg. Ett tyg gjort för att klä möbler med.

Läs också: Stort intresse för inredning

– Det är viktigt att ta ett tyg som inte slits av efter några månader eller där färgen försvinner när man torkar av det med en trasa. Nuförtiden finns ju en innehållsförteckning på dem.

Själv har Kajsa Winder ett hem fyllt av vackra gamla möbler. För kvaliténs skull.

– När vi flyttade undrade alla som hjälpte till att bära varför vi har så tunga möbler, säger hon och ler och fortsätter:

– Inte ens de dyraste möblerna är längre gediget uppbyggda. De har dålig trästomme, ibland bara en tunn ram. Resten är spånplattor och papp. Inte konstigt att de faller som kortlekar.

Fler och fler har fått upp ögonen på hur de kan modernisera de gamla möblerna från farmors och farfars vind. En gång fick Kajsa in en soffa från 70-talet i skrikig brun och orange. Kajsa klädde om den i modernt dämpad stil.

– Efteråt fick de som ägde soffan så mycket komplimanger. Ingen kände igen den gamla soffan.

Läs också: Frelugamöbler gjorde succé

En annan gång fick Kajsa in en soffa som skeppats in från familjens gods i England. Den var i Chesterfieldstil och från slutet av år 1800. Den hade veckad rygg och armstöd och tog veckor att stoppa och klä om. Kajsa klädde den rosa mohairplysch som kostade mer än 1 000 kronor metern.

– Släktingen hemma i England var deckarförfattare och undrade om det hade hänt något besynnerligt i min verkstad de veckor soffan stod här. Det hade det. Men det blev lugnt när den försvann. Det som spökade följde med soffan.

Läs fler liknade artiklar i e-tidnigen hus&hem. Den hittar du här!