Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Begreppsförvirring

Det är tydligen skillnad om man får legalt knarksubstitut mot att köpa det på gatan för i det sistnämnda blir du betraktad som knarkare och brottsling och blir därigenom dömd av domstol.

Vi har i dag stora begreppsförvirringar när det gäller knarkmissbruk. Inom de flesta beroendecentra och hos behandlande psykiatriker kallas metadon och subutex medicin men är i själva verket ett syntetiskt framställd opiat och därmed faller det under narkotikalagstiftningen om det köps eller intas ute på gatan.

När dessa substitut skrivs ut av behandlande psykiatriker kallas det medicinering. Jag har själv hört de här förespråkarna använda ordet självmedicinering när knarkarna ute på gatan vill kvalificera sig för dessa program.

När man väl kvalificerat sig till den här behandlingsmetoden med knarksubstitut så är man inte narkoman längre och är enligt denna så kallade expertis drogfri.

Det är tydligen skillnad om man får legalt knarksubstitut mot att köpa det på gatan för i det sistnämnda blir du betraktad som knarkare och brottsling och blir därigenom dömd av domstol. Man kan ju fråga sig hur polis, åklagare och domstolar ska ställa sig i denna begreppsförvirring?

Tommy Ljung (M)

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel