Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Befria mänskligheten och planeten från kärnvapen

Det är mycket oroande och provocerande att så många av våra politiker, företrädare för NATO, journalister och ledarskribenter ändå framhärdar i att kärnvapen ger oss trygghet och behövs i avskräckande syfte i den så kallade terrorbalansen, skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall.

Under Folk och Försvars konferens i Sälen i dagarna ägnade höga företrädare för Sveriges riksdag och regering mycken tid och kraft till att strida om formuleringen som försvarsberedningen antagit angående säkerhetsläget i Sverige. Är ett väpnat angrepp på Sverige osannolikt eller kan det inte uteslutas? Snarlika formuleringar kan man tycka, men tydligen avgörande för försvarsanslagen framöver.

Den viktigaste försvarsfrågan – den angående Sveriges fortsatta agerande i förhållande till konventionen om kärnvapenförbud som antogs i FN juli 2017 undvek man nogsamt. Alla vet att det finns i en djup spricka i regeringen mellan Peter Hultqvist och Margot Wallström i frågan. Ska Sverige fullfölja sin hållning om kärnvapenförbud genom att underteckna och ratificera konventionen eller skall vi ge efter för hot och påtryckningar från NATO om att det kommer att få ”konsekvenser” om vi skriver på. Även om man har begränsad insikt i kärnvapens förstörelsepotential borde alla respektera att organisationen ICAN med sin svenska generalsekreterare Beatrice Fihn erhöll Nobels fredspris 2017. Priset fick man för många års idogt arbete i ett hundratal organisationer i en mängd länder som slutligen resulterade i att FN antog konventionen om kärnvapenförbud.

Sverige ska förstås fullfölja det arbete för fred och kärnvapenförbud som Alva Myrdal och Inga Thorsson blivit kända för internationellt. Vi bör gå i täten för att FN-konventionen om kärnvapenförbud skall vinna laga kraft. Mänskligheten måste befrias från det ständigt närvarande hotet om den slutliga miljömässiga och humanitära katastrofen. I ett kärnvapenkrig med moderna kärnvapen finns det bara förlorare. Ingen kommer undan. Förutom hundratusentals döda i brännskador och akuta strålskador i närområdena kommer stora delar av jordens befolkning att drabbas av sekundära ofattbara snabba klimatförändringar med massvält och massdöd som följd.

Det är mycket oroande och provocerande att så många av våra politiker, företrädare för NATO, journalister och ledarskribenter ändå framhärdar i att kärnvapen ger oss trygghet och behövs i avskräckande syfte i den så kallade terrorbalansen.

Har man då klart för sig att sedan USA avsiktligt fällde de första bomberna i Japan 1945 har det inträffat ett 20-tal incidenter där det varit ytterst nära att bomber har avfyrats på grund av olyckshändelse eller missförstånd? Så här långt har vi haft turen på vår sida. Att lita på ständigt fortsatt tur är förstås ingen hållbar strategi.

Risken för att det slutgiltiga ofattbara inträffar på grund av missförstånd är sannolikt mycket större än att kärnvapen kommer att användas avsiktligt. Sverige måste rakryggat fortsatt medverka i arbetet för att befria mänskligheten från kärnvapenhotet!

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

Läkare mot kärnvapen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel