Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befängd retorik om stupstocken

/

Det är inte en överdrift att påstå att förändringen av sjukförsäkringen har varit en av regeringens mest omdebatterade reformer. Den har kritiserats från alla möjliga håll och oppositionen har gjort frågan till ett av sina viktigaste slagträn inför höstens val.
Stupstockslagen har de rödgröna döpt den till, för att på så sätt utmåla alliansen som en samling hjärtlösa personer som vill tvinga sjuka människor att arbeta.

Annons

Man måste emellertid fråga sig om inte oppositionen tagit i lite väl i överkant med sin svartmålning. Att döpa sjukförsäkringsreformen till stupstockslagen talar för att man inte riktigt vet innebörden av begreppet. Stupstocken var ursprungligen en spöstock eller skampåle där personen som skulle straffas låstes fast för att utstå spö- eller risstraff, senare den träställning på vilken den som skulle avrättas med bila la huvudet.

Att påstå att alliansregeringen skulle vara ute efter att avrätta de personer som berörs av förändringen i sjukförsäkringen är befängt. Lika felaktigt är det att påstå att regeringen vill låsa fast de sjukskrivna i elände. Det är snarare precis tvärtom.

Anledningen till förändringen av sjukförsäkringen är ju just för att människor inte ska fastna i utanförskap. Att inte deras enda väg ur sjukskrivningen ska vara genom förtidspension. Så som det såg ut tidigare när Socialdemokraterna styrde landet.

Nu kommer också siffror som borde ta död på stupstocksretoriken.

Vid årsskiftet hade ungefär 17 850 personer slut på dagar i sjukförsäkringen, eftersom de då hade varit sjukskrivna i minst 2,5 år eller så upphörde deras tidsbegränsade sjukersättning. Av dessa omfattas närmare 3 200 personer fortfarande av sjukförsäkringen medan knappt 14 700 personer lämnade sjukförsäkringen.

De allra flesta av dem, cirka 12 700, är inskrivna på arbetsförmedlingen.

Återstår gör 2 000 personer.

Tidigare i veckan presenterade Försäkringskassan en undersökning av försörjningskällor och sysselsättning i den här gruppen personer. Kartläggningen visar att mer än hälften har lön som anställd eller inkomst från eget företag som huvudsaklig inkomst, vid tiden för undersökningen.

Ytterst få, två procent av dem som haft förlängd sjukpenning och fem procent av dem som haft tidsbegränsad sjukersättning, uppger att de har kommunernas försörjningsstöd som försörjningskälla.

Den här är en helt annan blid av verkligheten än den som de rödgröna målar upp med sin stupstocksretorik och påståenden om att alla de här människorna skulle slås ut och bli hänvisade till socialbidrag, eller försörjningsstöd som det nu heter, för att klara sin försörjning.

Det kan säkert finnas anledning till att göra förändringar också i den nya sjukförsäkringen. Men det är tydligt att regeringens ambition aldrig har varit att de sjukskrivna ska slås ut, alldeles oavsett den rödgröna retoriken.

Utan tvärtom att ge dem en ny chans att bryta sitt utanförskap och åter ta sig in på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons