Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedrogs på tusentals kronor

Bedragaren fick inte bara bilmekanikern Bernt Halvarsson att reparera hans bil trots att verkstaden var stängd. Han fick även Bernt att betala ut tusentals kronor för tillfälliga uppehällen, omkostnader och ytterligare bilreparationer.

– Är man för snäll åker man på nitar, säger Bernt.

En lördagskväll i juli ringde det på 78-årige Bernt Halvarssons telefon. I andra änden av luren var en person som hade fått fel på bilen och behövde hjälp.

Mannen befann sig på en väg i ytterkanten av Bollnäs och en förbipasserande person hade hjälpt honom att komma i kontakt med Bernt. Efter en del övertalning gick Bernt med på att åka dit.

– Det var det sämsta jag gjort. Hade jag inte gjort det hade jag sluppit allt det här, säger han.

Väl där kunde han konstatera att bilen var så pass trasig att den behövde bärgas från platsen. Bernt återvände hem men vid elvatiden på kvällen hörde han oväsen utanför sin dörr. Han tittade ut och såg en bärgare utanför garageuppfarten.

– Jag gick ut och mötte samma man. Han tjatade på mig att jag var tvungen att laga bilen åt honom. Så efter mycket om och men tog jag in den i verkstaden och konstaterade att vattenpumpen var trasig. Sen tvingade han mig att skjutsa honom till en kompis där han skulle kunna sova.

Några dagar senare var bilen reparerad, mannen kom och hämtade den och Bernt fick betalt. Här trodde Bernt att historien med den påstridige kunden var över. Men icke.

Efter några dagar ringer mannen och säger att bilen är trasig igen och att det är Bernts fel. Bilen är nu inlämnad på en märkesverkstad i Sundsvall och mannen har under tiden tagit in på ett av Sundsvalls dyraste hotell.

– Jag minns hur han ringde upp mig och sa, det här blir en dyr historia. Dessutom behövde han åka till Östersund och sa att jag också skulle behöva betala för hans tågresor och hyrbilar.

När bilen var färdig i Sundsvall kom mannen åter hem till Bernt för att kräva honom på pengar. Strax över 12000 kronor fick han Bernt att betala för bilreparationen, taxiresor, hyrbilar och hotellnätter.

När Bernt anmäler historien till polisen visar det sig att bedragaren är känd sedan tidigare.

– Han har lurat av personer pengar förut, speciellt äldre män. Men utredningen är nedlagd. Vill han driva det här vidare får han göra det civilrättsligt. Men det är tyvärr inte helt enkelt att få tillbaka pengarna, säger Sune Nordh, rotelchef för polisen i Gävleborg.

Anledningen till att ärendet lags ner är att det enligt lag inte är olagligt att vilseleda personer och få de att betala för något de inte borde betala för.

För Bernts del har den här historien gjort att han kommer tänka till en gång extra innan han hjälper någon nästa gång.

– Det känns orättvist. Man är snäll och ställer upp och så blir det så här, säger Bernt.