Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare levde flott i Åre med egen kortmaskin "Allt flöt bara på"

Med egen maskin som kan prägla nya nummer i betalkort levde bedragarna flott på två hotell i Åre. De festade på nöjesställen, var frikostiga med dricks och livet lekte med lite för snabba cash.

Annons

– De kom in och köpte den dyraste champagnen vi har och handlade för ungefär 15 000 kronor, berättar en kroganställd för polisen.

Det var i början av januari som två 23-åriga killar från Stockholm bokade in sig på två hotell. Under en vecka i Åre satte de sprätt på 118 000 kronor.

Polisen kopplades in när de stack från ett av hotellen. De lämnade kvar räkningen på 55 000 kronor. En restaurangnota där gick loss på 17 000 kronor och en annan på 10 000 kronor. Bedragarna förde också upp 6 500 kronor i dricks, framgår det av dokument i brottsutredningen.

På byn har de haft drinkbord på Bygget, Tott och Verandan. Det innebär ett bord där man vill ha lite extra service. Inbjudna tjejer förgyllde tillvaron för killarna; varav en är arbetslös, enligt egna uppgifter.

– Alla var trevliga, säger en ordningsvakt som träffade på sällskapet och som hörts av polisen.

Kortet väckte misstankar några gånger och vid ett tillfälle slutade det med att krognotan betalades kontant.

– Men då var det stor skillnad på vad de beställde. De beställde inte alls lika mycket sprit den kvällen, konstaterar ordningsvakten i förhören.

En tidigare deltagare i tevesåpan Big Brother följde med till Åre och allt var betalt och klart. Hon är inte misstänkt för något brott men har ändå hörts av polisen. På fråga vem som beställde och betalade när de var ute på krogen och åt och drack svarar hon att hon inte vet det.

– Allt flöt bara på, säger kvinnan från Big Brother i förhören.

Polisen grep en av de misstänkta vid järnvägsstationen i Åre. I bagageutrymmet på den hyrbil han disponerade låg en präglingsmaskin, intill några pjäxor. Maskinen används för att prägla in kortnummer i relief.

Vid de misstänkta bedrägerierna användes en typ av presentkort som kan fyllas på med valfritt belopp, mellan 200 och 1 500 kronor. Det är ett MasterCard kort som går att köpa i butik, men som är opersonligt och inte innehåller stansade siffror, enligt uppgifter i förundersökningen.

Polisens bedömning är att det kortnummer som präglats in i relief kan ha köpts på internet, eller gått att få tag i på annat håll.

För att kunna använda kortet har magnetremsan på baksidan gjorts oanvändbar. Det innebär att kortnumret måste knappas in manuellt vid köp.

Efterforskningar av det inpräglade kortnumret visar att det egentligen tillhör ett American Expresskort utfärdat i Mexico. Det väckte också frågor på några ställen i Åre.

23-åringarna misstänks för grovt bedrägeri i flera fall. Båda nekar till brott och till att ha använt präglingsmaskinen. En av dem har ytterligare elva åtalspunkter på sig från Stockholm. Några av de misstankarna handlar om rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott.

Annons