Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedömningsbilen i Los obemannad på julafton

Den bedömningsbil som ersatte dagambulansen i Los i början på oktober förra året ska vara bemannad dygnet runt. Det löftet fick Los-borna när projektet drog i gång.
På julafton stod dock bedömningsbilen obemannad i hela tio timmar.

Annons

Bedömningsbilen i Los har varit i drift i ungefär tre månader. Bedömningsbilen ska vara bemannad dygnet runt till skillnad från den dagambulans som tidigare fanns på orten.

När projektet drogs i gång påpekades att detta, bland annat, är ett sätt att öka tryggheten för Los-borna, då dagambulansen, precis som det låter, bara fanns tillgänglig dagtid.

Se också: Nu rullar den riksunika bedömningsbilen i Los

Att tryggheten är en viktig faktor håller Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulanssjukvården inom Regin Gävleborg, med om.

– Det är en trygghet att det finns, det är odiskutabelt, säger han.

Ändå stod bedömningsbilen obemannad under hela tio timmar på julafton.

– Vi hade ett vakansläge med sjukskrivningar bland medarbetare på stationen i Delsbo. Vi hade totalt tre sjukluckor att förhålla oss till och vi gjorde bedömningen att vi primärt skulle bemanna dygnsambulansen där. Då fick vi nyttja den medarbetare som skulle jobba ett dygn på bedömningsbilen, då blev den utan bemanning, säger Jörgen Tranevik.

Läs mer: Ambulansen ersätts med akutbil i Los

Bedömningen gjordes i samråd med SOS, som är den enhet som dirigerar regionens ambulanser och de helikoptrar som finns att tillgå.

Under de tio timmar som bedömningsbilen stod tom kom det inte in några larm som den i vanliga fall skulle ha åkt ut på. Det fanns också en plan för hur det skulle lösas om ett sådant larm kom.

– Vi såg att de ambulanser som fanns i Ljusdal och i Delsbo skulle kunna fungera som en beredskapsresurs mot Los. Dessutom har vi alltid möjlighet att nyttja en helikopter som alternativ vid livshotande tillstånd, säger Jörgen Tranevik.

Läs mer: Akutbil i stället för ambulans oroar facket

På frågan om detta kommer att hända igen, att Los-borna är de som drabbas vid så kallade vakanslägen på annat håll, svarar Jörgen Tranevik med ett trevande nej. Han menar att ambulanssjukvården dock inte kan gardera sig mot extrema situationer där det inte går att lösa på annat sätt.

– Vårt ansvar tillsammans med SOS är att lösa beredskapen i länet på ett så optimalt sätt som möjligt. Min bedömning är att det har vi gjort med råge vid det här tillfället.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik