Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedömningsbil ska säkra vården i glesbygden

Genom ett unikt samarbete mellan primärvården, ambulansen och hemsjukvården byggs en ny sjukvård för glesbygden.
I Los ska en särskild bedömningsbil nå patienter dygnet runt.

Annons

I dag finns det en dagambulans tillgänglig mellan klockan 8 till 17 i Los. Nu byts den ut mot en så kallad bedömningsbil som kommer att vara verksam dygnet runt året om.

– Ambulansen har gjort väldigt få uppdrag i sitt eget område. Den har mest ryckt ut till andra delar av närområdet. Ur ett medborgarperspektiv har det varit en falsk trygghet i Los. Därför tror vi att det här blir en bättre lösning, säger Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i länet.

Läs mer: Ambulansen ersätts med akutbil i Los

Till skillnad från ambulansen har inte bedömningsbilen någon bår och kommer att bemannas med en ambulanssjuksköterska åt gången. Däremot ska den göra fler primärvårdsuppdrag, som hembesök, ta prover och göra bedömningar. På så vis stöttar bilen både hälsocentralen och kommunens hemsjukvård.

– Bedömningsbilar börjar dyka upp i olika delar av landet. I dag används de i storstäder och lite större kommuner. Det som är skillnaden här är att bedömningsbilen används just i samarbete med primärvården. Det finns därför nationellt mycket nyfikenhet kring det här projektet, säger Jörgen Tranevik.

ALARM-Ambulansförbundet har kritiserat att bedömningsbilen ersätter ambulansen och befarar att det är en besparingsåtgärd. Fackföreningen tror att förändringen kommer försämra möjligheten till att utföra livräddande insatser, vid exempelvis trafikolyckor.

Läs mer: Akutbil i stället för ambulans oroar facket

Enligt Jörgen Tranevik ska inte förändringen innebära att ambulanstillgängligheten blir sämre i Los. Sedan tidigare finns det ett avtal med Jämtlands läns landsting om att dess ambulanshelikopter kan användas vid utryckningar. Nu ska på samma vis en ambulanshelikopter i Mora finnas tillgänglig.

– Dessutom kommer bedömningsbilen finnas tillgänglig dygnet runt, det har inte ambulansen varit, säger Jörgen Tranevik.

Bedömningsbilen kommer från oktober att användas på prov under två år. Under tiden ska den utredas.

– Vi börjar så, men fungerar det väl kan det bli aktuellt för fler glesbygdsområden i länet, säger Jörgen Tranevik.

Annons