Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bebop gör bokslut på hemmaplan: "Det är The last waltz nu"

Under några intensiva år i början av 1990-talet var Bebop en av Sveriges hetaste popakter, med de största skivbolagen och två hyllade album i ryggen. Nu summerar Bollnäsbandet karriären med en sista spelning.

Allt började på Gärdet i Bollnäs någon gång under tidigt 80-tal – och allt slutar i Bollnäs kulturhus på onsdag kväll.

Embryot till det som i mångas ögon är "Bollnäs finest ever" i fråga om popband bildades i en lägenhet på Gärdesgatan, som kan sägas vara Bebops barndomskvarter. Att en av bandets låtar, Från Kashmir City till Gärdesgatan, har nämnda adress i titeln är en kärleksfull blinkning i backspegeln.

På onsdag kväll speglar sig Tomas Froms, Micke Sundström och Janne Malm som Bebop för sista gången, då bandet avslutar karriären på kulturhusets stora scen.

– Ja, det är The last waltz nu, säger sångaren och frontmannen Tomas Froms.

Den sista spelningen grundar sig i höstens comeback på galan Bollnäs skramlar, då Bebop spelade tillsammans med kulturhusets "husband" och producenten Pelle Larsson.

– Pelle ringde efteråt och tyckte det vore slöseri att inte köra igen, när hans band ändå hade kört in del Bebop-låtar. Han ville göra en grej med oss på stora scenen i kulturhuset. Jag, Micke och Janne pratade om det och kom överens om att det i så fall skulle få bli vårt avsked, säger Tomas Froms.

Men ett avsked som inte skulle ske på vilka premisser som helst.

– Vi satte som villkor att det skulle vara ett riktigt bra band och ett stort och snyggt arrangemang med körer. Och Pelle fixade allt det där, så då var vi ju tvungna att köra, säger Froms och skrattar.

Av "original-Bebop" finns tre medlemmar på scenen i kväll: Tomas Froms på sång och gitarr, Micke Sundström på gitarr och Janne Malm på keyboard. De backas upp av inte mindre än åtta personer ytterligare: Christer "Muttis" Björklund, trummor, Daniel Lindblom, gitarr, Andreas "Dedde" Malmqvist, bas, Pelle Larsson, keyboard, Hans "Surte" Norin, saxofon, Anders Larsson, trumpet samt körtjejerna Jenny Massana och Sofia Westlin.

– En samling otroligt fina musiker, det är en ynnest att få spela med dem – och att de ställer upp för oss tre trattskallar en sådan här kväll, säger Tomas Froms med ett leende.

Är det här verkligen det sista vi får se och höra av Bebop, någonsin?

– Det finns en del outgivet material, både sånt som blev över vid albuminspelningarna och sådant som vi har spelat in mest på skoj på senare år. Möjligen finns det något där som kan komma ut på Spotify eller likande någon gång. Men som liveband är det här sista gången Bebop står på scen. Om vi ska göra något efter det här så får vi kalla oss för något annat.

Arkiv/Bebop

Album: Kärleken tur & retur (EMI) 1990, Jorden håller party (Polydor) 1992.

Ursprungsmedlemmar: Tomas Froms, Micke Sundström, Janne Malm, Tomas Wallstedt, Henrik Berglund, Magnus Nordén.

– Sedan har ju Daniel Persson varit med i bandet de senaste 20 åren, plus att vi haft ett stort antal människor som spelat med oss i olika sammanhang under åren, folk som kommit och gått, säger Tomas Froms.

Bebops bästa låt, enligt Tomas Froms: Solen går upp, avslutningsspår på Kärleken tur & retur.

Kuriosa: Bebops singel Lever du? toppade P3:s spellista sommaren 1992, före Michael Jacksons Black or white.

Se videon till Lever du? (1992)