Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Vi behöver tuffare terrorlagar – till dess får vi förlita oss på Skatteverket

När rättsväsendet inte lyckas döma terrorister är det välkommet att Skatteverket kan slå till mot terroristernas plånböcker.

Med projektet Snowball spårar Skatteverket sedan en tid tillbaka terrorpengar, med stöd och tips från Säkerhetspolisen. Säpo lämnar över namn på misstänkta personer som finansierar terrorism till Skatteverket som sedan granskar uppgifterna. Hittills har Skatteverket startat över hundra utredningar och krävt in över nio miljoner kronor från misstänkta personer.

Och misstänkta terrorfinansiärer, de finns här i Gävleborg. Gefle Dagblad kunde i veckan avslöja att ett tiotal personer på Säpos lista är bosatta i vår region.

GD Avslöjar: Moskéns talesperson på Säpos lista över terrorfinansiärer

Samarbetet mellan Skatteverket och Säpo är mycket viktigt. Pengar som hamnar i terroristers fickor kan leda till fruktansvärda konsekvenser. Det handlar om pengar som kan användas till att köpa in vapen eller material för bomber, vapen som sedan används mot oskyldiga civila. Just därför måste kampen mot terrorismen inte bara föras genom att förebygga radikalisering av unga, eller att stoppa militanta jihadister från att ansluta sig till terrororganisationer som Islamiska staten (IS). Det handlar i allra högsta grad om att även slå till mot terroristernas plånböcker.

Samarbetet mellan Skatteverket och Säpo är även viktigt av en annan anledning. När rättsväsendet inte förmår att lagföra personer i Sverige som försökt eller har anslutit sig till jihadistiska organisationer som IS eller Jabhat al-Nusra, är det välkommet att åtminstone Skatteverket kan bidra i kampen mot jihadismen. Förra veckan frikändes en 25-årig man i Svea hovrätt som stod åtalad för att ha försökt ansluta sig till Jabhat al-Nusra i Syrien. Svenska IS-terrorister var inte sena med att håna svenska terrorlagar efter den friande domen.

Om något visar den friande domen att Sverige behöver tuffare terrorlagar. Regeringens lagförslag om åtgärder mot "deltagande i en väpnad konflikt till stöd för en terroristorganisation" måste komma på plats så fort som möjligt. Där föreslås bland annat att det ska bli straffbart att för individer att hjälpa terrororganisationer med materielvård, transport, underhåll och matlagning. Vidare måste även samröre med terrorstämplade organisationer och nätverk kriminaliseras. Som det är i dag räcker det inte att bevisa att man haft för avsikt att ansluta sig till en terrororganisation, vilket den friande domen förra veckan visar. Därför behöver terrorlagarna skärpas betydligt mer.

Och parallellt med tuffare terrorlagar, och ett rättsväsende som då förhoppningsvis får möjligheten att fälla terrorister, måste Skatteverket fortsätta granska misstänkta terrorfinansiärer.

Läs mer: Bawar Ismail: Varför ska återvändande folkmördare få skuldsanering och bostäder?

Läs även: Islamiska statens kockar bör också ställas inför rätta för sina brott mot mänskligheten