Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Stoppa den salafistiska extremismen - Gävle hamnar i centrum i ny rapport från Försvarshögskolan

Nu måste politiker, kommuner och myndigheter skärpa till sig. Ledarsidans Bawar Ismail skriver om en ny rapport om salafistisk extremism i Sverige.

Salafismen, en sträng tolkning av islam, är på frammarsch i Sverige. Det är en utveckling som bör oroa varje vän av individuell frihet, demokrati och jämställdhet.

I en ny studie från Försvarshögskolan (Mellan salafism och salafistisk jihadism - påverkan mot och utmaningar för det svenska samhället) kartläggs denna extrema inriktning av islam och hur den tagit grepp om vissa områden i landet. Salafismen måste inte vara våldsam. Läran kan förenklat delas upp i olika inriktningar – puritansk salafism, politisk salafism och militant salafism – men de bottnar i samma ideologiska grund vars idéer tydligt undergräver demokratiska fri- och rättigheter. I salafisternas svartvita värld lever man nämligen efter rent och orent och halal (tillåtet) och haram (förbjudet).

De som inte lever efter denna lära ses som icke-muslimer och med en sådan världsbild kan man lätt utmåla "fiender" i form av otrogna. Därför kan den salafistiska miljön fungera som en inkörsport till betydligt mer radikal och våldsam extremism och just därför är det viktigt att vi hämtar in kunskap om den salafistiska miljön.

Men det tåls att upprepas: Salafism är bara en liten del av sunniislam, det är en minoritetstolkning. De allra flesta muslimer är inte salafister.

Läs även: Bawar Ismail: Krossa myten om de oskyldiga och ofarliga IS-kvinnorna

Den nya studien från Försvarshögskolan, som är skriven av bland andra terrorexperten Magnus Ranstorp, försöker kasta ljuset på den salafistiska miljön i Sverige. För den existerar här och nu och den växer. Studien visar hur den salafistiska extremismen främst är koncentrerad till städer som Göteborg, Borås, Malmö, Stockholm, Örebro, Eskilstuna och Gävle.

Ja, Gävle. Faktum är att Gävle nämns flitigt i studien och framför allt genom Gefle Dagblads uppmärksammade granskning av Gävlemoské där det framkom att det fanns personer kopplade till moskén som uttryckt radikalislamistiska åsikter.

Vidare tar studien även upp Vetenskapsskolan i Göteborg. Det är extra aktuellt med anledning av en ny granskning från Gefle Dagblad.

Vetenskapsskolan bedriver en fullständigt unken verksamhet med könssegregation.

Kretsen bakom Vetenskapsskolan har kopplingar till föreningen Sveriges Förenade Muslimer (SFM). Ledarsidan har tidigare skrivit om vilka extremistiska åsikter som florerar i SFM: "Det är en förening som inte bryr sig ett dugg om vare sig demokrati eller kvinnors rättigheter. I stället ska deras förvridna och unkna tolkning av islam förespråkas".

Vetenskapsskolan är ingen vanlig skola. Skolinspektionen har rapporterat om en verksamhet som saknar undervisning i sex- och samlevnad och där klassrummen delas upp utifrån kön: Pojkar får sitta längst fram och flickor längst bak. En elev ska vid en intervju ha sagt att skolans lärare pratat om att tjejer inte får "visa upp sig" och att män inte får vara nära kvinnor som man inte är släkt med.

Det är allt annat än en fräsch syn på jämställdhet. Vetenskapsskolan bedriver en fullständigt unken verksamhet med könssegregation.

Läs mer: Islamistisk extremism kopplas till nya friskolan i Gävle – kommer inrikta sig mot barn med invandrarbakgrund

Det är samma Vetenskapsskola som figurerar i GD:s granskning av Nya Kastets Skola i Gävle, en friskola som ska starta till hösten. Den nya skolan ska rikta in sig på "barn med invandrarbakgrund" och bakom projektet finns personer med kopplingar till Vetenskapsskolan i Göteborg. Hur detta kan tillåtas ske är bortom all sans och förstånd.

Eftersom det saknas statliga och kommunala kontrollmekanismer lyckas föreningar och samfund undgå ordentlig granskning.

Men det är så det funkar. Försvarshögskolans studie visar nämligen hur den salafistiska miljön lärt sig att utnyttja den svenska offentligheten för att fiska till sig ekonomiska resurser. Eftersom det saknas statliga och kommunala kontrollmekanismer lyckas föreningar och samfund undgå ordentlig granskning. Och tyvärr saknar viktiga instanser kunskap om problemet, vilket försvårar upptäckten av antidemokratisk verksamhet. Det är helt i linje med den debatt som återkommande förs om att stoppa extremistiska organisationer från att tilldelas skattemedel. Lyckligtvis har bland annat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) skärpt till rutinerna och stoppat bidragsstöd till organisationer som Sveriges Förenade Muslimer och Sveriges Unga Muslimer. Detsamma går tyvärr inte att säga om Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) som låtit finansiera en sajt om islamofobi med innehåll som relativiserar hedersmord och forskning om terrorism.

Läs även: Bawar Ismail: Sveriges Unga Muslimer förlorar statsbidraget igen – ny rapport belyser en djupt antidemokratisk organisation

Nu måste politiker, kommuner och myndigheter skärpa till sig. Med Försvarshögskolans studie har vi nu äntligen fått en tydligare bild av hur salafismen växt fram i Sverige. Nu gäller det bara att det offentliga Sverige tar till sig kunskapen och agerar därefter.

Stoppa flödet av skattepengar till extremistiska och kvinnohatande organisationer.

Stoppa etableringen av könssegregerande och antidemokratiska friskolor.

Stoppa den salafistiska extremismen.